50 de studenţi de la Academia de Poliţie au îndemnat trecătorii din Capitală să spună NU mitei electorale.
„Este interzisă cu desăvârşire acceptarea de obiecte cu valoare economică semnificativă sau de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice, tutun şi alte produse nealimentare”, a declarat Monica Dajbog, purtător de cuvânt la Ministerul Administrației și Internelor.
Poliţiştii spun că tot mită electorală este considerată şi amplasarea corturilor pentru oferirea serviciilor medicale gratuite.
Ce pot oferi candidaţii, fără să intre în conflict cu legea
Monica Dajbog a explicat că sunt o serie de materiale şi de produse care pot fi primite de cetăţeni de la competitorii electorali fără a fi considerate mită. Acestea sunt obiecte promoționale inscripționate cu semnele politice, afişe, tricouri a căror valoare nu depăşeşte 10 lei.
Cei care dau, dar şi cei care primesc mită electorală, riscă o pedeapsă cu închisoarea între 6 luni şi 8 ani.
Prima săptămână care s-a scurs din campania pentru parlamentare a bifat 127 de incidente electorale, în vreme ce, în aceeaşi perioadă din campania pentru alegerile locale, s-au înregistrat 377 de evenimente.
Cele mai multe reclamaţii sunt făcute de grupurile de susţinători ai candidaţilor care afişează materiale eletorale.
Datele Ministerului Administraţiei şi Internelor arată că, într-un top al incidentelor, pe primul loc este Capitala, cu zece evenimente. Urmează, cu nouă incidente, judeţele Dâmboviţa, Botoşani şi Gorj. Opt reclamaţii au fost înregistrate în Prahova, câte șapte în Mureş şi Sălaj în vreme ce în Giurgiu, Suceava şi Hunedoara au fost înregistrate câte cinci incidente.