De astăzi am intrat în Săptămâna Patimilor, ultima şi cea mai importantă din postul Paştelui. În aceste zile se fac slujbe bisericeşti pentru pomenirea ultimelor clipe ale lui Isus pe pământ, înainte de răstignirea şi învierea Lui, dar şi pentru a-i pregăti pe credincioşi să ia Lumină Sfântă.
În fiecare seară, credincioşii vor merge la biserică pentru a asista la citirea Sfintelor Denii. Astăzi, de exemplu, se face pomenirea smochinului neroditor, pe care Isus l-a blestemat înaintea intrarii în Ierusalim.
În Joia Mare este rânduită Denia celor 12 Evanghelii, care ne aminteşte de momentele grele prin care trece Isus înainte de răstignire.
În Vinerea Neagră, cea mai tristă dintre zilele pătimirii Domnului, în biserici se oficiază Denia Prohodului, iar în ultima zi a Săptămânii Mari, credincioșii se pregătesc pentru marea veghe.
Obiceiuri şi superstiţii
Se spune că obiceiurile și superstițiile din această perioada pot aduce noroc, recoltă bogată sau sănătate, dacă sunt respectate.
De astăzi, femeile încep curățenia de Paște, pentru ca toate relele de peste iarnă să iasă din casă. In Joia Mare se înroşesc ouăle, iar sîmbăta se coace cozonacul. În Vinerea Mare, cine ţine post negru, va fi ferit de boli.
Tradiţia mai spune că, daca în această zi va ploua, anul va fi unul mănos, iar dacă te scufunzi în apă rece de trei ori vei fi sănătos tot anul.