Încep forajele în zona craterului de la Slănic Prahova. Prefect: Blocurile nu sunt afectate
Data publicării:
Încep forajele în apropierea craterului format, acum două săptămâni, la Slănic Prahova. În urma lor, se va stabli dacă terenul este solid sau există riscul să se producă și alte surpări. Între timp, localnicii evacuați nu se pot întoarce în locuințele lor, iar groapa adâncă de 16 metri a fost umplută cu pietriș. Prefectul județului Prahova a declarat, miercuri, la Digi24, că blocurile din apropierea surpării nu sunt afectate, iar vineri autoritățile ar putea primi un raport exact.
„În momentul de față, colegii de la Institutul Geologic al României și de la Institutul Național pentru Fizica Pământului sunt acolo, inclusiv cu specialiștii care dau soluția tehnică pentru astuparea craterului. Speranța mea e ca undeva vineri să avem un raport care să evidențieze cât de stabil e solul și subsolul în zona blocurilor.
La blocuri a fost expertiză viuzală a unui expert A1, și s-a constatat că nu au suferit deteriorări. Dar pe lângă starea clădirii, ne interesează foarte mult ce se află dedesubt. Fiind lângă o tasare de așa amploare, ne intereasează cum a evoluat aceasta, cât de mult a afectat subsolul de sub blocuri, pentru că pe primele măsurători ne-a apărut și o tasare generală a zonei. Trebuie să știm dacă tasarea e normală sau dacă a apărut odată cu sufuziunea de pe strada 23 august.
În momentul de față, e un perimetru bine stabilit și nu avem indicii că ar putea fi lărgit”, a afirmat prefecul județului Prahova, Emil Drăgănescu.