Un fum dens a înnegrit cerul azi-dimineaţă lângă Bucureşti. Flăcările au înghiţit un centru de reciclare de la Ştefăneşti şi a fost nevoie de peste 120 de pompieri şi 30 de maşini speciale ca să stingă focul. Curând a fost nevoie şi de ambulanţe: şase angajaţi au înghiţit fum toxic şi au fost duşi de urgenţă la spital.
Muncitor: „Am auzit o bubuitură, la cinci minute am ieşit afară. Erau flăcări, fum. Ieşeau flăcările peste hală, urcau în sus.”
Clădirea de 500 de metri pătraţi a fost înconjurată cu totul de flăcări. Angajaţii care lucrau într-o încăpere plină cu materiale inflamabile au fost în mare pericol. S-au grăbit să iasă, dar unii nu au reuşit să scape la timp.
Adrian Marin, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti – Ilfov: „Toate au fost duse la spital, Floreasca şi Pantelimon, cu arsuri la nivelul feţei şi la nivelul membrelor superioare.”
Incendiul a fost greu de stins pentru că flăcările se hrăneau cu plastic şi lemn.
Intervenţia a fost periculoasă şi pentru salvatori. Hala metalică putea să să prăbuşească peste pompieri din cauza temperaturilor ridicate.
Două ore au lucrat pompierii până au reuşit să oprească pârjolul.
Reprezentant primărie Ștefănești: „Incendiul ar fi pornit de la acea presă care a explodat. Din cauza funcţionării, pentru că lucrează foarte mult, e gabarit mare de lucru, şi voiau să termine, curtea e plină de deşeuri. Cu cât fac mai mult, cu atâta câştigă şi ei mai mult.”
Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru că există victime şi caută vinovaţii. Din fericire, medicii spun că cei şase angajaţi răniţi în incendiu nu sunt în pericol de moarte. Este posibil să rămână însă cu sechele.
--------------------------------------------------------
ACTUALIZARE - Incendiul izbucnit miercuri la hala de pe Şoseaua Ştefăneşti, din judeţul Ilfov, unde erau depozitate materiale plastice pentru reciclare, a fost stins de pompieri după aproximativ trei ore, potrivit News.ro.
După izbucnirea incendiului, în zona halei s-a degajat foarte mult fum şi exista riscul ca focul să se extindă şi la o altă hală aflată în apropiere. Pompierii au realizat un dispozitiv circular şi au intervenit atât pentru stingerea incendiului din hală, cât şi pentru limitarea extinderii flăcărilor.
Patru persoane, trei bărbaţi şi o femeie, cu vârste cuprinse între 23 şi 37 de ani, care erau în hală la momentul izbucnirii incendiului au fost rănite. Cei patru au suferit arsuri la faţă şi la mâini, doi dintre aceştia fiind transportaţi la Spitalul Pantelimon şi ceilalţi doi la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală.
Incendiul a fost localizat după ce pompierii au tăiat părţi din pereţii metalici ai halei şi au intrat, în timpul intervenţiei acestora existând riscul ca hala să se prăbuşească şi să îi surprindă acolo. Pompierii au reuşit să stingă incendiul după aproximativ trei ore de intervenţie.
În incendiu au ars plastice colectate pentru reciclare şi material lemnos, suprafaţa afectată fiind de aproximativ 500 de metri pătraţi.
Bogdan Ioan, consultant pentru prevenirea şi stingerea incendiilor la Primăria Ştefăneşti, a declarat că persoanele care au închiriat hala spun că acolo reciclau deşeuri folosind o presă şi alte aparate, iar incendiul ar fi izbucnit de la acea presă care a explodat.
Acesta a precizat că firma care recicla materiale plastice nu avea nevoie de autorizaţie, pentru că hala în care se lucra era închiriată.
Bogdan Ioan a mai spus că la firma care recicla materiale plastice a fost făcut un control anul trecut, după un incendiu la o altă societate care colecta uleiuri uzate şi care funcţiona în aceeaşi zonă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov, la locul incendiului au fost trimise 14 autospeciale de stingere, o autoscară, şase ambulanţe SMURD şi un echipaj de la Detasament Special de Salvatori, potrivit News.ro.
Incendiul a cuprins o suprafaţă de 500 de metri pătraţi, în interiorul halei ard generalizat mase plastice şi material lemnos. În apropiere se află o altă hală, existând riscul ca flăcările să se extindă şi la aceasta.
Patru persoane sunt rănite, acestea fiind preluate de echipajele SMURD.
Daniel Vasile a precizat că există informaţii că alte două persoane ar fi fost în hala cuprinsă de flăcări.
Pompierii au realizat un dispozitiv circular şi intervin atât pentru stingerea incendiului din hală, cât şi pentru protejarea vecinătăţii şi limitarea extinderii flăcărilor.