Misiunea pompierilor a fost dificilă, pentru că accesul autospecialelor a fost îngreunat de terenul accidentat din zonă. Focul ardea cu flacără deschisă şi exista riscul să se extindă la stufăriş. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situații de Urgență nu exclud varianta ca incendiul să fi fost provocat.
Sorin Marius Mădălin, de la ISU Bucureşti, spune că de vină este probabil o ţigară aruncată neglijent sau fumatul în spaţii neadecvate, dar este luată în calcul și ipoteza unui foc intenţionat.
Cercetările continuă.
Nu este primul incident de acest fel din zonă. De la începutul anului pompierii au stins 15 incendii, cele mai multe dintre ele fiind provocate de pescarii neglijenţi sau de oamenii străzii, care se adăpostesc în zonă.
Situaţia micii delte a Bucureştiului, aşa cum o numesc biologii, este complicată. Foştii proprietari îşi revendică părţile din teren naţionalizate înainte de revoluţie, în timp ce mare parte din zona lacului Văcăreşti a fost concesionată pentru o perioadă de 49 de ani. De cealaltă parte, Ministerul Mediului vrea să declare Lacul Văcăreşti arie protejată, după ce peste 90 de păsări din speciii protejată şi-au găsit adăpost în zonă. Anul trecut, ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara că va face toate demersurile legale pentru protejarea acestei zone.
„Susţinem ca această zonă să fie declarată zonă de arie protejată ca o rezervaţie naturală, pentru că avem nevoie în mediul urban de o rezervaţie naturală, avem nevoie de zone de agrement”, a declarat Rovana Plumb.
Lacul Văcăreşti are 189 de hectare şi trebuia să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureştiului împotriva inundaţiilor. Lucrările au început în 1986, când mănăstirea Văcărești și închisoarea au fost demolate, iar groapa care se afla în spatele lor a fost îndiguită. La scurt timp, construcția a fost însă abandonată.