Andrei Codău: În momentul controlului au emanat un miros înţepător.
Se întâmplă în Bucureşti şi este extrem de grav. Tineri care urcă la volan după ce consumă droguri. Nu mai judecă limpede şi nu îşi dau seama că pun în pericol şi viaţa altora. Substanţele interzise le schimbă total comportamentul. Devin agresivi şi nu mai sunt atenţi.
Tânărul din imaginile de mai sus a fost oprit la timp. În sânge, substanţa activă este încă prezentă şi putea oricând să facă un accident de circulaţie. Nu avea mintea limpede, spun medicii.
Ștefan Costescu, medic: Halucinaţiile. Anumite substanţe halucinogene, în special marijuana şi ecstasy pot să afecteze memoria de scurtă durată. Persoana poate să uite traseul, să uite un semn care îi spune să dea prioritate sau să uite că în intersecţie este un poliţist.
Pe lângă etilotestele pentru alcool, poliţiştii au şi testerele speciale pentru stupefiante. Aparatele pot să detecteze până la 10 feluri de droguri chiar dacă au trecut peste două săptâmâni de când au fost consumate. Rezultatul apare rapid, după zece minute, iar dacă este pozitiv, şoferului i se vor recolta probe biologice.
„Rezultatele analizelor făcute la IML nu fac decât să confirme bănuielile poliţistilor. În sângele şoferilor testaţi se găsesc droguri precum marijuana, LSD sau ecstsy. În urma proceselor, judecătorii anulează permisele de conducere”, transmite corespondentul Digi24 Bogdan Ocnaru.
Laura Snae: Au fost aplicate 370 de sancţiuni şi s-au întocmit 280 de dosare penale pentru cei care au consumat alcool. Cei care au condus sub influenţa substanţelor psihoactive li s-au întocmit cinci dosare penale.
Statistica este valabilă pentru prima jumătate a anului. Experienţa le spune, însă, oamenilor legii că datele se vor schimba la sfârşitul lunilor de vară. În aceasta perioadă, în Bucureşti şi pe litoral sunt prinşi cei mai mulţi şoferi sub influenţa drogurilor.