În pragul iernii, drumarii evită să participe la licitaţiile pentru deszăpezirea zonelor de risc din Moldova şi Dobrogea
Data publicării:
Chiar dacă pe unele drumuri naţionale se circulă în condiţii de iarnă, utilajele de deszăpezire lipsesc cu desăvârşire. Motivul: drumarii se feresc să depună oferte pentru contractele de curăţare a drumurilor. Este vorba în special despre zonele cu mare risc de viscol din Moldova şi Dobrogea. Fără licitaţii, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale intervine cu utilajele proprii sau le închiriază.
Licitaţiile pentru atribuirea contractelor de deszapezire au avut loc între 9 şi 12 septembrie. Potrivit CNADNR, în judeţele Constanţa, Tulcea, Vrancea, Brăila, Bacău şi Galaţi - adică exact acolo unde în fiecare iarnă se produc înzăpeziri masive şi circulaţia se blochează – nici o firmă nu s-a oferit să liciteze pentru curăţarea şoselelor.
CNADNR estimează că va achita 765 de milioane de lei fără TVA pentru deszăpeziri în intervalul 2013 - 2015. Cei mai mulţi bani vor fi alocaţi judeţelor Iaşi şi Constanţa, care vor primi 109 milioane lei, respectiv 104,9 milioane lei. Firmele care vor câştiga licitaţiile ar trebui să realizeze lucrări de întreţinere a drumurilor, pe timp de iarnă, pe o durata de 20 de luni de la data atribuirii contractului.
CNADNR are în administrare aproximativ 550 de kilometri de autostradă, inclusiv variante de ocolire, şi peste 15.000 de kilometri de drumuri naţionale.