Dacă facem comparaţie între cum arăta plaja la începutul verii trecute şi cum arată acum, vedem că în unele locuri au rămas doar nişte petice de nisip. În altele, plaja a dispărut cu totul.
Marea a avansat până în locul în care vara trecută turiştii îşi întindeau prosoapele şi făceau plajă.
Cea mai afectată zonă, spun cercetătorii, este la gurile de vărsare ale Dunării, unde marea câştigă anual 50-60 de metri.
„Sunt mulţi factori care influenţează, e vorba de regimul curenţilor, de vânturi, de valuri, dar, pe de altă parte şi de regimul sedimentar. E vorba de sedimentele care sunt târâte practic de apele Dunării”, explică Tania Zaharia, directorul ştiinţific al INCDM.
Eroziunea din ultimii ani este combătută printr-un proiect masiv de refacere a plajelor de pe litoral, la care lucrează cea mai mare companie din domeniu, gigantul olandez Van Oord. Momentan se fac cercetări care vor determina dacă avansul mării din ultima perioadă afectează lucrările de 170 de milioane de euro.
Momentan, se lucrează în partea de sud a staţiunii Mamaia, în trei puncte din Constanţa şi în Eforie Nord. După ce muncitorii vor termina de lăţit aceste plaje, vor începe lucrul şi pe alte tronsoane din Mamaia şi Năvodari, dar şi pe porţiunea de plajă aflată între Eforie Nord şi Eforie Sud.