Potrivit mediului de afaceri, dacă se va introduce acest proiect, în loc să se încaseze 38 de milioane de euro la buget din impozitarea acestor activităţi, vor fi colectate 58 de milioane de euro până la finalul acestui an.
Introducerea unui impozit forfetar nu este însă pe placul oamenilor de afaceri. Potrivit unui sondaj realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, 85% dintre întreprinzatori considera introducerea impozitul forfetar drept o măsura inoportună, în timp ce restul de 15% se pronunță în favoarea acesteia. Tot ei spun însă că trebuie înlăturată concurența neloială.
„În ce sens: o pensiune, de exemplu, plăteşte taxe şi impozite, şi are un anumit preţ, iar vizavi, o altă pensiune care nu-şi plăteşte taxele şi impozitele, ea îşi face reclamă pe internet, nu dă nicun bon fiscal şi are cu 20, 30% preţuri mai reduse decât pensiunea de vizavi", a spus Florin Pîrvu, vicepreședintele CNIPMMR.
Potrivit oamenilor de afaceri, este vorba despre un impozit care dorește aducerea la același numitor a agenților economici care desfașoară același tip de afacere.
„Este vorba despre plata unei sume fixe la serviciile hoteliere, alimentaţie publică şi câteva servicii pt populaţie. Nu este corect şi etic să fii de 20 de ani în piaţă şi să nu plăteşti niciodată impozit, pe motiv că nu faci niciodată profit.", a declarat Maria Grapini, ministru delegat pentru IMM, Turism și Mediu de Afaceri.
Noul impozit va ține cont de amplasamentul afacerii, de sezonalitate, dar ar putea lua în calcul și numărul de angajați.
„Ai, de exemplu, un restaurant de 100 de metri. Trebuie să ai un standard minim de, să presupune, 10 angajaţi. Ce e peste această limită de 10 angajaţi ai o reducere la acest impozit de 5% pentru fiecare angajat în plus”, a spus Florin Pîrvu, vicepreședintele CNIPMMR.
Intruducerea unui astfel de impozit presupune pentru unitățile hoteliere de 3 - 4 stele spre exemplu, plata a aproximativ 130 de euro pe an pe cameră sau 65 de euro pentru fiecare pat. Hotelierii spun însă că o taxă în plus stimulează evaziunea și munca la negru. Per total însă, noul impozit ar aduce la bugetul de stat în acest an 58 de millioane de euro.