„În comunicatul vicepreședintelui Biden n-am văzut vreo laudă, vreo încurajare. Această frază s-a regăsit în ce a spus președintele Barack Obama la Casa Albă, când l-am însoțit pe președintele Traian Băsescu. Într-un fel a transpărut o anumită neîncredere cu referire la capacitatea premierului de a asigura consolidarea statului de drepr în România și de a face toate eforturile care depind de domnia sa pentru aplicarea legii”, a declarat Valeriu Turcan în emisiunea „Imparțial” de la Digi24.
„Cred că respectarea angajamentului și protejarea investițiilor americane în România, aplicarea legii acolo unde se impune, o astfel de aplicare a legii a lipsit și cred că în afirmația părții americane se ascunde foarte multă nemulțumire apropo de modul în care Victor Ponta a gestionat subiectul Roșia Montană. Și dincolo de ușile închise i s-a reproșat faptul că modul prin care a gestionat problema Roșia Montană a permis contaminarea unui subiect mult mai important, cu o miză economică mult mai mare: gazele de șist”, a mai spus consultantul politic.
Vicepreședintele american a subliniat, potrivit unui comunicat al Casei Albe, că succesul României ca partener democratic cu un puternic stat de drept este vital alimentării unui climat de afaceri sănătos și rămâne, în mod profund, de interes pentru ambele părți.
Mirel Palada, purtător de cuvânt al Guvernului, a declarat că mesajul transmis de SUA către România este unul pe care îl primesc și Polonia, și Ungaria.
„Statele occidentale sunt preocupate de întărirea justiţiei în toate stalele fost-comuniste. Este un mesaj consecvent transmis şi României, şi Poloniei, şi Ungariei. Statul român a arătat o rigoare în a apăra interesele unei firme private. Faptul că nişte oameni au interzis accesul care nu era a lor, cred că vorbim mai debraga despre respectarea statului de drept. Statul român va continua în a apăra dreptul la proprietate ori de câte ori sunt puse în primejdie aceste drepturi. Proiectul Roşia Montană trebuie suspus dezbaterii publice”, a spus acesta.
„Cred că suferim de o boală gravă: supraintrepretarea. Justiţia este unul dintre elemente constitutive, respectarea supravieţuirii democraţiei, apărarea oricăror promisiuni şi investiţii străine. Nu mi se pare nici că a fost o admolestare, o laudă, ci o constatare cu referire la ce a păţit România în ultimii 20 de ani”, a comentat și Vlad Nistor, deputat PNL, în emisiunea „Imparțial”.