Vânzarea imobilelor statului bate pasul pe loc. Regia de Administrare a Protocolului de Stat a reuşit ca după opt luni şi jumătate să strângă din vânzarea apartamentelor şi spaţiilor comerciale abia cinci milioane de euro, deşi estimările iniţiale depăşeau 200 de milioane. Nici negocierea directă cu potenţialii cumpărători, adică un preţ redus cu 30%, nu a dat rezultate prea bune. Doar trei astfel de tranzacţii s-au făcut de când a intrat în vigoare legislaţia care permite RAAPPS să negocieze.
Dupa luni bune de blocaj al licitaţiilor RAAPPS, august a fost cea mai profitabilă lună pentru regie: s-au vândut 20 de apartamente şi spaţii comerciale. Cea mai bună tranzacţie a fost făcută cu un apartament din Capitală al cărui preţ s-a apropiat de 400.000 de euro, adjudecat de la prima licitaţie - un lucru destul de rar pentru vânzarea imobilelor de stat.
Lipsa cumpărătorilor a fost cea care a obligat Guvernul ca la începutul acestei veri să emită un act normativ prin care Regia putea să treacă la negociere directă cu posibilii clienţi. Au trecut patru luni de la această decizie, însă cumpărătorii nu s-au înghesuit la poarta RAAPPS.
Din cele trei apartamente pe care RAAPPS le-a vândut prin negociere directă, cel mai scump a costat peste 180.000 de euro.
La începutul acestui an, reprezentanţii Regiei de Stat preconizau că vor strânge din vânzări aproximativ 500 de milioane de euro. În primăvară şi-au revizuit însă estimarea la 200 de milioane de euro. Dar socoteala din târg nu se potriveşte cu cea de acasă pentru că, până acum, veniturile din vânzările imobilelor au adus la bugetul RAAPPS circa 5,6 milioane de euro, adică de 40 de ori sub estimările iniţiale.
Analiştii din piaţă consideră că lucrurile nu se vor îmbunătăţi, iar strategia de vânzare a Regiei, care le oferă prioritate la cumpărare chiriaşilor, adică foştilor şi actualilor demnitari, lasă de dorit.
Guvernul Ponta şi-a asumat ca până la finalul mandatului să vândă imobilele RAAPPS, pentru a aduce venituri suplimentare la bugetul de stat.
Business Club