Reporterii Digi24 au luat la pas taberele de romi. În satul Berini, din Timiş, s-au aşezat peste 80 de suflete. Cei mai mulţi au fost deja de trei sau patru ori în Franţa. De tot atâtea ori au primit celebrii 300 de euro şi s-au întors.
Condiţiile sunt greu de imaginat pentru un occidental. Romii de aici se gândesc acum să plece în Marea Britanie. Nici Germania nu e de lepădat, spun ei.
„Dacă se poate, de ce să nu mergem? O să umblam și noi după ajutoarele astea, mai la cerșit cum face lumea aialaltă”, spune o femeie. Aceasta are 11 copii.
Toţi locuiesc într-o cameră de câţiva metri pătraţi. Şi-a făcut de mult planuri să plece peste hotare, însă abia acum s-a hotărât. Destinaţia este Marea Britanie. Şi nu e singura.
În celălalt colţ al țării, în Iaşi, la marginea oraşului, râul Bahui împarte civilizaţia de restul lumii. Aici începe ghetoul Dalas. Sunt peste o mie de suflete. Canalizarea, apa curentă şi electricitatea sunt inexistente. Romii de aici îşi pregătesc deja bagajele.
De la 1 ianuarie 2014, restricţiile de pe piaţa muncii din Marea Britanie şi Germania vor fi ridicate. Totuşi, romii de aici nu la muncă se gândesc.
„Eu nu-s cu salariu, nu muncesc nicăieri. Sunt casnic. Trăiesc din combinaţii, mai mă învârt cu una, cu altceva, mai multe”, spune amuzat un bărbat.
Începutul de an a fost marcat de o campanie agresivă împotriva României în presa străină. Și ştiu britanicii de ce se tem. O recunosc şi liderii romilor. „Într-adevăr, am avut probleme de când s-au deschis graniţele în 2007, am avut probleme cu toată comunitatea europeană am avut”, a spus Ioan Neagu, vicepreşedintele rromilor din România.
Potrivit Daily Mail, din 2007 până în 2012, peste 260.000 de români și bulgari au primit permise de muncă în Marea Britanie și peste 170.000 au beneficiat de ajutoare sociale.
Subiectul a fost dezbătut și la emisiunea „Jurnalul de seară”, la care a fost invitat și Mădălin Voicu. Urmăriți dezbaterea în materialul video atașat.