Cursurile şi examenul pe un simulator de ultimă generaţie sunt ultima etapă pentru obţinerea sau reînnoirea brevetului de comandant de vas. Însă, pentru a ajunge în această etapă, un candidat are de parcurs un drum lung şi anevoios.
Primul pas este absolvirea Universităţii Maritime din Constanţa sau a Academiei Navale Mircea cel Bătrân. Urmează un an de cadeţie pe o navă comercială, la sfârşitul căreia candidatul va obţine brevetul de ofiţer de cart.
După doi ani de muncă în această funcţie, aspirantul trebuie să dea examen pentru funcţia de ofiţer punte 1. După încă doi ani de voiaje pe mare, viitorul comandant de vas poate aplica la Autoritatea Navala Română pentru brevet. În paralel, viitorul comandant trebuie să urmeze şi cursurile teoterice şi practice, pe simulator la CERONAV.
Abia după ce termină aceste cursuri, aspirantul poate susţine, tot la CERONAV, examenul pentru obţinerea brevetului de comandant de navă. Acesta este valabil cinci ani, iar pentru a fi reînnoit, în această perioadă comandantul trebuie să fi navigat cel puţin 12 luni. Altfel, reface cursurile practice şi teoretice la CERONAV, susţine un examen medical care să ateste că este apt să comande o navă şi dă din nou examenul.