Scenariul unei intervenţii de urgenţă la metrou e extrem de solicitant pentru salvatori. Un cutremur cu magnitudinea peste 7 sau un accident ar putea prinde în subteran sute, dacă nu mii de persoane. Intervenţia într-un timp cât mai scurt este vitală.
„În cazul unui cutremur sau incendiu puternic, tunelurile de la metrou ar putea fi inundate cu fum. Este principalul motiv pentru care pompierii au achiziționat 140 de aparate de respirat de lungă durată în subteran”, relatează Laurențiu Rădulescu, reporter Digi24.
„Aparatele care s-au luat pentru tuneluri și pentru metrou durează două ore ca autonomie”, declară Raed Arafat, secretar de stat în MAI.
Aparatele de respirat au ajuns şi la inspectoratele de urgenţă din ţară. În plus, salvatorii vor primi în acest an camere de termoviziune, generatoare, maşini de salvare şi macarale care pot îndepărta plăcile de beton prăbuşite în cazul unui cutremur.
Toate se adaugă dispozitivelor pentru comunicare de urgenţă, în valoare de aproape 30 de milioane de euro, care au intrat în dotarea pompierilor în ultimul an.
„Peste 7.000 de stații portabile, peste 550, 600, de stații mobile pentru masini. 400 de stații fixe. Terminale satelit pentru toate inspectoratele pentru situații de urgență, în cazul în care nu mai funcționează nimic să poată să folosească structura de comunicații satelitară”, afirmă Raed Arafat..
Aceste dotări ar trebui să asigure o intervenţie cât mai eficientă a salvatorilor, în cazul unui eventual dezastru. Un cutremur de proporţii ar pune la pământ, doar în Bucureşti, peste 300 de clădiri.