Recuperăm povestea acestui orlogiu, ajutați chiar de către cel care, de mai bine de 30 de ani, are grijă să-l țină în funcțiune.
Ceasul din turn a fost instalat în 1925 de către inginerul diplomat Pascalovici. Inițial, mecanismul îndeplinea rolul de ceas-mamă, ce coordona funcționarea altor 25 de ceasuri electromagnetice instalate în sălile Palatului de Justiție. Este structurat pe trei nivele, având opt clopote și trei cadrane, fiecare cu un diametru de patru metri.
De fiecare dată când bate ora fixa, orologiul din turnul Palatului este acompaniat de cele opt clopote. În tehnica de specialiate, sistemul se numește carillon.
20 de ani mai târziu, în anul 1984, ceasul a fost restaurat de o echipă formata din șase oameni, sub stricta supraveghere a pasionatului restaurator de ceasuri, Ion Cristea. Pe lângă înlocuirea pieselor uzate și aducerea mecanismului la parametri normali de precizie, s-au făcut și unele îmbunătățiri. De exemplu, introducerea unor sisteme automate de ungere, care până atunci nu existau.
Ar mai trebui spus un amănunt: singurul ceas asemănător, construit pe principiul carillonului, se află la Sighișoara, dar nu funcționează, fie din cauza prafului, a stării precare a turnului în care se află, fie din cauza lipsei banilor.