Din cele aproape 2.300 de monede găsite de poliţişti, peste o mie sunt monede romane din bronz, care datează din secolul al IV-lea. Colecţia mai conţine monede bizantine din secolul al VI-lea şi monede mongole din secolul al XIII-lea. Astfel de exemplare sunt extrem de rare în zona Moldovei.
„Cea mai mare parte din acest material păstrează masiv urme de oxizi şi de pământ. Deci, dacă s-a spus la un moment dat că ele ar aparţine unui colecţionar, să credem pe cuvânt că sunt piese de colecţie, personal, eu mă îndoiesc”, spune Marian Butnariu, expert în numismatică.
Specialiştii au constatat ca unele piese au fost curăţate, semn că deţinătorul le adunase din mai multe surse şi, cel mai probabil, urma să le vândă. Banii se află în acest moment la Palatul Culturii din Iaşi, unde o echipă de cercetători îi analizează.
Conform legii, o persoană care intră în posesia unor bunuri de patrimoniu trebuie să le declare la comisiile naţionale de la Ministerului Culturii în cel mult de 15 zile.
„În cazul în care nu declari către Ministerul Culturii că deţii astfel de bunuri, dar le transferi, poţi fi sancţionat fie cu contravenţie, în funcţie de valoarea pe care acestea o au, fie cu infracţiune. Pedeapsa pentru aceste infracţiuni poate fi de până la 7 ani de închisoare”, explică avocatul Liviu Bran.
După finalizarea anchetei, colecţia de monede ar putea rămâne definitiv la Palatul Culturii din Iaşi, pentru a fi expuse publicului.