Ca să-şi depună actele pentru eliberarea paşaportului, oamenii se înscriu pe o listă cu o seară înainte şi apoi aşteaptă în maşină să le vină rândul. Oamenii se așează la coadă începând cu ora 23.00 ca să fie sigur că a doua zi vor fi printre primii.
„De la ora două, am înţeles că este o listă, o urmăm. Suntem pe locul nouă. Am stat în maşină, am băut o cafea”, a spus o persoană.
„Eu am crezut că sunt prima. Când colo, 78. De la ora şase aștept”, a adăugat o altă persoană.
Odată cu începerea programului, oamenii se mută în interior. Se formează două coloane: cei care au domiciliu în România într-o parte şi cei din Republica Moldova în altă parte.
Oamenii trebuie să ia mai întâi un număr de ordine, tot de la un ghișeu, și pe urmă să își aștepte rândul.
„Aşteptăm un număr de ordine, după care vom vedea cât ar trebui să mai aşteptăm. Din păcate, este un singur ghişeu care eliberează numere. Ar putea fi un automat care să facă acest lucru. Stăm şi aşteptăm în condiţiile în care suntem”, a adăugat o altă persoană.
Oamenii sunt nemulţumiţi şi de faptul că nu pot face programări online.
„Am crezut, prima dată, că au o problemă cu site-ul. Am văzut în iunie, nu este nici o oră disponibilă, în iulie nu este nici o oră, în august, am găsit, până la urmă, pe 30”, a spus un ieșean.
În total sunt patru ghişee deschise zilnic. Unul este pentru cei din Republica Moldova, unul pentru programările online şi două pentru cei care stau la rând.
„Este un volum dublu faţă de o lună de iarnă sau o lună normală, când se înregistrează sub 150 de cereri”, a explicat comisarul-șef Nicoleta Nistor, directoarea Serviciului de Pașapoarte Iași.
O cerere este soluţionată, teoretic, în 10 minute, însă în cazul copiilor timpul creşte considerabil. Un paşaport în regim de urgenţă costă 219 lei, este eliberat în două ore însă are valabilitate doar un an, iar cel electronic costă 283 de lei.