Raportul amintește că după ce în mai Curtea Constituțională a decis că președintele ar trebui să reprezinte România la summiturile europene, guvernul a luat, în iulie, prerogativele Curții Constituționale care se refereau la posibilitatea de a anula deciziile Parlamentului, l-a înlocuit pe Avocatul Poporului cu o persoană fidelă partidului și a preluat controlul asupra Monitorului Oficial, care publică deciziile Curții și legile, pentru a întârzia aplicarea deciziilor Curții Constituționale.
De asemenea, raportul notează că în iulie, Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul Europei au criticat aceste acțiuni ca fiind contrare statului de drept, iar președintele CE, Jose Manuel Barroso, a amenințat cu posibile proceduri de infringement. Raportul Comisiei Europene din iulie a consemnat îngrijorări serioase în ceea ce privește angajamentul României față de statul de drept. CE a cerut României să anuleze măsurile care afectau independența judiciară și să numească un avocat al poporului care să se bucure de o susținere transpartinică.
Pe de altă parte, notează raportul HRW, autoritățile române au continuat în 2012 să nege acuzațiile potrivit cărora ar fi găzduit o închisoare secretyă CIA, în ciuda unei investigații comune a agenției Associated Press și a televiziunii publice germane ARD.
Discriminarea și marginalizarea romilor rămân motive de îngrijorare, mai spune documentul HRW, care menționează incidentul din iunie, de la Baia Mare, când 150 de romi au fost evacuați din tabere ilegal instalate, fiind mutați într-o uzină chimică dezafectată care nu avea facilitățile sanitare adecvate. Alte câteva sute de romi s-au confruntat cu evacuări iminente din alte tabere ilegale din Baia Mare.