Asistentul Victoriei Nuland, adjunctul secretarului de stat american, a subliniat că este important ca ţările din regiune, inclusiv România şi Bulgaria „să fie capabile să reziste oligarhilor, companiilor sau persoanelor bogate care pot folosi absenţa unor instituţii puternice fie pentru a cumpăra infrastructură vitală, instituţii media, sau politicieni pe care-i pot folosi pentru a influenţa, pentru a câştiga controlul asupra instituţiilor sau chiar a statului”.
Oficialul american a mai spus că nu a discutat despre legi individuale în cursul acestei vizite.
„În mod evident, legislaţia aflată în curs de adoptare nu a fost parte a discuţiilor mele. În general am discutat despre importanţa statului de drept şi cred că SUA şi România au căzut de acord asupra importanţei unor standarde înalte privind conduita oficialilor statului, a principiului că nimeni nu este deasupra legii, că legea se aplică tuturor în mod egal şi că este important pentru oficiali să dea un exemplu pentru restul societăţii. Fie aici, fie în SUA, diplomaţii, oficialii trebuie să arate calea, să arate societăţii ce înseamnă să respecţi statul de drept, ce înseamnă să respecţi independenţa judiciară şi independenţa mass-media”, a precizat Hoyt Yee.
În cadrul întâlnirii de la Ambasada Statelor Unite ale Americii, Hoyt Lee le-a spus liderilor partidelor prezenţi la discuţii că Ucraina trebuie ajutată să îşi redobândească independenţa energetică. În discuţiile despre securitatea din zonă a fost evocată şi posibilitatea suplimentării efectivelor militare ale SUA pe teritoriul ţării noastre.
„Trebuie să analizăm puțin recalibrarea forțelor și o prezenţă mai puternică a NATO în această regiune. Noi am spus, și noi, și colegii mei, am spus că în momentul de fața România este granița de vest a NATO și UE și, pe lângă țările baltice și Polonia, suntem cei mai expuși”, a spus Laszlo Borbely, prim-vicepreşedinte UDMR.
„Toți, absolut toți, am fost de acord că asta ar ajuta România, dar să nu uităm că și România face parte din NATO și, la rândul nostru, trebuie să facem eforturi mai mari pentru a dota Armata română”, a declarat Vasile Blaga, preşedintele PDL.
La rândul lor, liderii partidelor politice au solicitat urgentarea procedurii de ridicare a regimului vizelor pentru cetăţenii români care călătoresc în Statele Unite ale Americii.
„Este o poziție politică a oficialilor Departamentului de Stat, va trebui ca diplomația românească să muncească mai mult în congresul american, unde se ia decizia”, a mai spus liderul PDL.
Potrivit liderilor politici care au participat la discuţia de la sediul Ambasadei SUA, nu au fost abordate şi aspecte ale politicii interne, deşi oficialul american a subliniat importanţa luptei anticorupţie.
Hoyt Yee este asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, din septembrie 2013. Între 2010 şi 2013, Yee a fost adjunctul misiunii diplomatice a SUA din Croaţia. În perioada 2006-2009, a fost Consul general la Salonic, Grecia. Hoyt Yee a activat şi la Kabul, Afganistan, în cadrul Provincial Reconstruction Teams (PRT), între 2009 şi 2010. În perioada 1996-1999 a activat la Cartierul General al NATO, ca director adjunct al biroului Secretarului general al Alianţei, Javier Solana.