Cel mai adesea, hoţii care fură obiecte de cult din biserici, mânăstiri, schituri sau tablouri din case memoriale iau doar ce le pică în mână, fără să le cunoască valoarea. Uneori nu sunt mai scumpe de câteva sute de euro.
„Sunt furturi la nivel foarte mare, furturi comandate. Cel care comandă furtul vrea neapărat să aibă acel obiect, deşi ştie că ţinerea lui în captivitate este pe un termen nedeterminat. Furturi de găinari, a doua categorie. Furtul de oameni care încearcă să mai facă un ban”, spune Pavel Șușară, critic de artă.
Dincolo de ancheta propriu-zisă, oamenii legii anunţă dispariţia lucrărilor şi pe site-ul Poliţiei Române.
Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, spune că „cele mai căutate obiecte sunt icoanele, tablourile sau cărţile religioase.”
Colecţionarii sunt interesaţi de lucrări din secolele al XV-lea şi al XVI-lea, care se vând şi cu zeci de mii de euro. Astfel de piese sunt însă bine păzite în muzee.
„Dincoace de secolul al XVII-lea, deja încep să fie bunuri comune. Doar dacă în mod particular calitatea este excepţională şi este semnată de un anumit autor, atunci lucrurile se schimbă. Cele care sunt donate bisericilor de enoriaşi, făcută în case, intră în categoria bunurilor culturale”, mai spune Pavel Șușară.
O statuetă de bronz care are peste 50 de kilograme, furată în urmă cu un an din judeţul Gorj, este cel mai căutat obiect de patrimoniu. De atunci este dată în urmărire generală. În baza de date, oamenii legii au aproape 1.000 de astfel de bunuri. Pozele neclare şi descrierile scurte fac însă aproape imposibilă recuperarea lor.
Surse judiciare susţin că ofiţerii au găsit recent o statuetă valoroasă, o replică după „Rugăciunea” lui Brâncuşi.
Copia după lucrarea lui Constantin Brâncuşi nu a fost niciodată expusă într-un muzeu. Experţii susţin că valorează peste 200.000 de euro. În ultimii 20 de ani, statueta a fost furată şi recuperată de două ori.
Cele mai multe grupări de hoţi de obiecte de cult sau de patrimoniu au fost destructurate în judeţe precum Mehedinţi, Timiş, Hunedoara, Gorj, Cluj sau Bistriţa. În acest an, ofiţerii de la investigaţii criminale au recuperat peste 4.000 de obiecte arheologice, picturi vechi sau arme şi monede din antichitate.