Herta Mueller, care a câștigat Nobelul în 2009, a declarat într-un interviu publicat sâmbătă de ziarul suedez „Dagens Nyheter” că i-a venit să plângă atunci când a auzit că Mo Yan a primit Nobelul.
„Chiar și chinezii spun că Mo Yan este un oficial cu același rang ca un ministru. El celebrează cenzura. Este extrem de supărător”, a subliniat Herta Mueller.
Ea a notat că laureatul a copiat un discurs al fostului lider Mao Zedong pentru o carte comemorativă, anul acesta. În discurs, Mao a spus că arta și cultura ar trebui să susțină Partidul Comunist.
Cuvintele dure ale Hertei Mueller au fost remarcate de New York Daily News, unde, în secțiune de blog dedicată cărților, Alexander Nazaryan notează: „Întotdeauna anunțul câștigătorului premiului Nobel pentru literatură este întâmpinat cu bombăneli, dar rar se întâmplă ca reacțiile să fie atât de dure cum au fost în 2012 după ce premiul a fost acordat romancierului chinez Mo Yan, perceput de unii prea apropiat de liderii represivi de la Beijing”.
Herta Muller nu este prima care denunță premiul primit de autorul chinez. Disidentul chinezi Ai Weiwei declara, după anunțarea câștigătorului, că a da Nobelul unui scriitor ca acesta „este o insultă la adresa umanității și a literaturii. Este rușinos pentru Comitetul Nobel că a făcut această alegere, care nu se ridică la înălțimea calității literaturii recompensate prin această distincție”, a spus Weiwei.
În schimb, oficialii chinezi l-au celebrat în mod deschis pe laureatul Nobel, un semn nefast, scrie New York Daily News.
Mediile oficiale chineze: Mo Yan, elogiat la Gaudeamus de criticii români
Agenția de presă a statului chinez, Xinhua, preluată de unul dintre site-urile oficiale chineze, a publicat duminică, în limba engleză, o amplă relatare de la târgul de carte Gaudeamus, în care spune că romanul lui Mo Yan a fost primit foarte bine de criticii români de la București.
„Un roman devastator”, „un scriitor magnific” - acestea au fost cuvintele pe care criticii literari români le-au folosit pentru ediția în limba română a romanului „Obosit de viață, obosit de moarte” al renumitului laureat chinez al premiului Nobel, Mo Yan, scrie Xinhua, preluată de site-ul china.org.cn
Agenția notează că și romanul „Sorgul roșu” a fost publicat în România de editura Humanitas, iar la târgul de carte Gaudeamus - „principalul eveniment din această toamnă al industriei românești din domeniu” - criticii literari români l-au elogiat pe autorul chinez și l-au comparat cuGabriel Garcia Marquez și Mario Vargas Llosa.
„Cititorii s-au îndreptat către cele două cărți. Criticii și profesorii au discutat cu oamenii care voiau să afle mai multe informații despre romancierul chinez. Dar ce este uluitor este, poate, momentul când criticii români, întotdeauna rezonând cu literatura latină și pregătiți să simtă ritmul cuvintelor spaniole, au recunoscut că scriitorul chinez este, poate, mai mare decât Marquez”, scrie agenția oficială de presă a Chinei. „Pentru ca un critic care trăiește în Micul Paris din estul Europei să spună aceasta trebuie să existe un motiv magic sau o traducere entuziastă și superbă”, adaugă Xinhua, menționând „arta” sinologului Dinu Luca, cel care a făcut posibil „să dezvăluie geniul magic al lui Mo”.