Aproape 30% din totalul salariaţilor din economie lucrează în sistemul bugetar. Adică în jur de 1,2 milioane de români. Guvernul recunoaşte că nu ştie câţi dintre aceştia sunt funcţionari publici.
Vasile Dîncu ministrul Dezvoltării Regionale: „În statistici ba avem funcționarii publici, ba avem personalul contractual care lucrează în administraţie, ba profesorii, ba medicii sunt funcționari publici”.
Vicepremierul spune că în lunile următoare va face o evaluare a aparatului administrativ, care va fi apoi modernzat.
Angela Filote, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România: „Omul sfinteşte locul şi atunci trebuie sa vedem ce fel de oameni avem în administrație şi cum pot ei sfinţi această ţară”.
Vasile Dîncu spune că reforma administraţiei publice pleacă de la ideea că funcţionar public nu este proprietarul funcţiei pe care o ocupă şi că va trebui să-şi demonstreze competenţa.
Stefan Olsson, director al Direcției de ocupare a forței de munca din Comisia Europeană: „Schimbările în administraţia publică nu sunt făcute pentru a critica munca oamenilor. Nu sunt un atac la adresa celor care prestează un serviciu public. Sunt un mod de a avea o adaptare permanentă la nevoile clienţilor”.
Un sondaj recent arată că doar 35% dintre români sunt mulţumiţi de administraţia publică. În Franţa şi Marea Britanie, procentul ajunge la 70%.
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: „Tu, ca şi contribuabil, te simţi înjosit, îţi pierzi ore, chiar zile să îţi plăteşti taxele”.
Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale: „Oamenii stau aproape în genunchi în faţa funcţionarilor publici, asta mi se pare o mare umilinţă”.
Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical: „Un sistem care nu ştie ce are de făcut de pe o zi pe alta, iar în care politicul domina discreţionar”.
Agenţia Funcţionarilor Publici ar urma să fie reformată iar Institutul Naţional de Administraţie - reînfiinţat. Acolo ar urma să predea şi specialişti ai Comsiei Europene, spune Vasile Dîncu.