„Problema acestor pensii speciale este că nu respectă principiul contributiviţăţii. Pensie specială înseamnă că dai mai mult decât categoria respectivă a contribuit la bugetul de pensii, deci cineva trebuie să suporte acest surplus. Am decis să trimitem din nou acest proiect de lege la Curtea Constituţională. Chiar astăzi am semnat”, a spus Dacian Cioloș.
„Ele riscă să afecteze însăşi consolidarea ideea de pensii şi a sistemului public”, a adăgat premierul.
Guvernul a mai contestat o dată această lege la CCR. Sesizarea Executivului se referea la încălcarea mai multor articole din Constituţie referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiţi aleşi locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale şi neasigurarea finanţării pentru indemnizaţiile nou create.
În 20 ianuarie, CCR a decis că actul normativ privind pensiile speciale pentru aleşii locali nu este în acord cu legea fundamentală.
Potrivit judecătorilor CCR, legea nu este clară pentru că niciunde în lege nu scrie ce anume reprezintă această pensie - o indemnizaţie, un salariu, o pensie în adevăratul sens al cuvântului sau un cadou.
Pe de altă parte, judecătorii apreciază că legea instituie inegalităţi chiar între persoane care ocupă aceeaşi poziţie şi că iniţiatorii legii nu au prevăzut sursa de finanţare pentru acest beneficiu.
Legea s-a întors în Parlament pentru a fi pusă în acord cu hotărârea CCR, dar acest lucru s-a întâmplat doar în mică măsură, consideră Executivul.