Guvernul aprobă miercuri memorandumul şi scrisoarea de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional. Rămâne însă întrebarea cine va semna documentele. Incertă este atât semnătura preşedintelui, care se opune supraaccizei la carburanţi şi electoratei, cât şi semnătura ministrului de Finanţe, care şi-a dat demisia la începutul săptămânii trecute.
Iniţial, preşedintele a spus că nu va semna scrisoarea de intenţie cu Fondul Monetar din cauza supraaccizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburant, cu care nu este de acord.
„Bineînţeles, responsabilitatea este a Guvernului şi a dumneavoastră, dar o asemenea taxă nu va fi susţinută public de către mine, pentru că nu cred că aceasta este o soluţie rezonabilă. Nu blochez decizia dintre dumneavoastră şi Guvern, de data aceasta, dar nu îmi cereţi să semnez aceste negocieri”, spunea Traian Băsescu pe 23 ianuarie.
După ce premierul a asigurat că această măsură nu va fi inclusă în document, preşedintele a mai avut o obiecţie: reducerea ratelor la credite pentru românii cu venituri mici. „Nu am ezitare să o spun, şi echipa Fondului a greşit acceptând această soluţie. Am văzut-o pe doamna şefă a delegaţiei, poate având o experienţă mai mică, fericită că a găsit o soluţie inovativă. Nu, doamna reprezentantă a Fondului, ţi-o spun eu, preşedintele acestei ţări în care vii în misiuni, experienţa îmi spune că este greşit, iar doamna trebuie să aibă experienţă suficientă să conducă delegaţia Fondului în România”, declara preşedintele pe 11 februarie la B1 TV.
Pe lângă problema legată de semnătura preşedintelui, mai este şi întrebarea: cine va parafa documentul din partea Ministerului de Finanţe. Chiar dacă a demisionat, Daniel Chiţoiu este în continuare ministru. Cel puţin teoretic, pentru că demisia nu a fost înregistrată încă. Practic însă, acesta nu şi-a mai pus semnătura pe nici un document de când şi-a înaintat demisia, iar la şedinţa de Guvern de săptămâna trecută a trimis un secretar de stat să reprezinte ministerul. „Din punct de vedere legal şi constituţional, până la emiterea decretului de către preşedinte prin care încetează mandatul unui ministru, indiferent cine e el, acela îşi exercită atribuţiile”, a explicat premierul Victor Ponta pe 14 februarie.
Fără semnăturile necesare, board-ul FMI nu poate aproba memorandumul şi nici nu poate pune la dispoziţia României primele două tranşe din împrumut. România are un angajament de patru miliarde de euro cu Fondul Monetar şi Comisia Europeană, care se derulează pe doi ani. Banii pot fi folosiţi doar în caz de nevoie, pentru că acordul este unul de tip preventiv.