„În data de 25 iulie KazMunayGas a trimis o notificare de consultări în baza tratatelor de investiţii cu Olanda şi Kazahstan în care cer începerea perioadei de consultări cu statul român în problema sechestrului impus de autortăţile judiciare. Asta e o etapă precontencioasă, aşadar nu s-a ajuns încă la arbitraj international. Se ocupă Guvernul de această problemă, în principal pentru a proteja interesele statului român”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, potrivit News.ro.
El a precizat că la întâlnirea de la Summit-ul din Asia ministrul kazah a ridicat şi această problemă în timpul discuţiilor.
„La întâlnirea din Mongolia au fost discutate mai multe probleme. A fost ridicată şi această problemă a Rompetrol de către premerul kazah, dar nu s-a intrat în detalii. Premierul român a spus că în acest moment statul român nu poate influenţa autorităţile judiciare şi ancheta în curs a procurorilor”, a punctat Liviu Iolu.
KazMunayGas şi KMG International, filială înregistrată în Olanda care controlează afacerile din România, au transmis autorităţilor române pe 22 iulie o notificare formulată în baza tratatelor privind protejarea investiţiilor (Notice of Investment Dispute), având ca temei prevederile Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Kazahstan, ale Acordului între Guvernul Regatului Ţărilor de Jos şi Guvernul României şi ale Tratatului Cartei Energiei.
Această notificare reprezintă primul pas procedural care ar putea conduce la o dispută de arbitraj între investitor şi statul român. Disputa între grupul KazMunayGas şi statul român în faţa unui tribunal international de arbitraj ar putea face referire la investiţiile KazMunayGas în trei companii care au aparţiut anterior statului: Rompetrol SA (în prezent Oilfield Exploration Business Solutions -OEBS), Vega SA şi Rompetrol Rafinare SA (RRC).
Dacă după depunerea Notificării formulate în baza tratatelor privind protejarea investiţiilor (Notice of Investment Dispute) nu se va ajunge la o înţelegere între KMG şi România, cazul va fi deferit şi va fi rezolvat de Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii din cadrul Băncii Mondiale, cu sediul în Washington, D.C., sau Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerţ de la Stockholm, în concordanţă cu prevederile tratatelor şi cu soluţiile şi măsurile pe care companiile KMG ia în considerare să le obţină.
Scrisoarea companiilor KazMunayGas către Guvernul României detaliază indisponibilizarea unor active în valoare totală de peste 2,1 miliarde de dolari şi convingerea companiei că, aparent, autorităţile intenţionează să pună sechestru şi să naţionalizeze active controlate de grupul kazah.
ICSID este cea mai importantă instituţie în ceea ce priveşte arbitrajul în domeniul investiţiilor.
După o perioadă, care este de trei luni - în cazul tratatului de investiţii bilateral semnat cu Olanda şi Tratatului privind Carta energiei - sau de şase luni - în cazul tratatului de investiţii bilateral semnat cu Kazahstan -, în funcţie de acordul de investiţii pe care KazMunayGas decide să îl invoce, dacă nu se va ajunge la o soluţie acceptabilă, investitorul poate începe procedura de arbitraj propriu-zisă, prin transmiterea unei solicitări de arbitraj către Secretariarul ICSID.
Grupul kazah care controlează Petromidia, preluată în 2007 de la omul de afaceri Dinu Patriciu, a încheiat recent un acord cu o companie chineză pentru cedarea controlului afacerilor din România.
În 29 aprilie, KazMunayGas şi firma chineză China Energy Company Limited (CEFC) au semnat un acord prin care chinezii preiau controlul, printr-o companie mixtă în care CEFC are o participaţie majoritară, asupra afacerii din România a kazahilor, care include în principal două rafinării, Petromidia şi Vega, şi o reţea de distribuţie.
Până în prezent nu este clar dacă problemele cu justiţia românească ale grupului kazah ar putea pune piedici tranzacţiei cu grupul chinez.