Marţi dimineaţă, bucureştenii nu au putut ajunge la serviciu cu metroul decât după ora 6.00. Sindicaliştii Metrorex au iniţiat o grevă de avertisment de două ore, între 4.00 şi 6.00 dimineaţa, urmând ca pe 30 septembrie să oprească activitatea pe termen nelimitat, în cazul în care revendicările lor nu vor fi rezolvate.
„Din cauza eşecului înregistrat în urma negocierilor susţinute în data de 12.09.2013 cu administraţia Metrorex, în data de 17.09.2013, între orele 4:00 şi 6:00, la nivelul SC Metrorex SA, are loc greva de avertisment, urmând ca, în cazul nesoluţionării prezentului conflict colectiv de muncă, în data de 30.09.2013 să fie declanşată greva propriu-zisă pe termen nelimitat”, a arătat preşedintele Uniunii Sindicatului Liber Metrou - Unitatea „USLM”, Ion Rădoi, într-un comunicat de presă.
Protestele sindicaliştilor vor continua în 18 septembrie cu un miting şi un marş organizate de federaţie, inclusiv de sindicatele Metrorex şi RATB. La greva generală de la metrou se vor solidariza şi sindicatele de la RATB, aşa încât, pe 30 septembrie, traficul public în Capitală va fi blocat până la ora 16:00, au precizat liderii sindicali.
Sindicaliştii reclamă lipsa de comunicare a Guvernului, susţinând că din ianuarie şi până în prezent au fost trimise lunar premierului Victor Ponta adrese în care era explicată situaţia transportatorilor.
Planul acţiunilor de protest a fost stabilit în urmă cu cinci zile de către federaţie şi a fost aprobat de Consiliul Naţional, a precizat Ion Rădoi.
Printre nemulţumirile lucrătorilor de la metrou, Ion Rădoi enumeră faptul că, de cinci ani, nu s-a negociat un contract colectiv de muncă pentru acoperirea indicelui de inflaţie, dar şi faptul că finanţarea pentru asigurarea condiţiilor la locul de muncă şi în vederea continuării lucrărilor la Magistrala V (Drumul Taberei – Universitate) sunt în mare parte sistate.
O altă revendicare vizează modificarea legilor care reglementează relaţiile de muncă, în special Legea dialogului social şi Codul Muncii.