Una dintre cele mai mari erori comise vreodată de o instituţie publică din România datează din luna iunie a anului trecut. Este vorba despre dreptul la replică trimis de biroul de presă al Guvernului către revista Nature. Scrisoarea, care critică decizia de publicare a articolului în care premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, este plină de greşeli de exprimare, gramaticale şi redactare. Jurnaliştii străini au publicat comunicatul pe site-ul revistei, la finalul articolului original, şi au subliniat erorile.
Probleme au fost şi la alte instituţii publice. Spre exemplu, anul acesta, directoarea de comunicare din Prefectura Capitalei Viorica Pavlu a fost demisă la doar câteva zile de la numirea sa în funcţie, după ce a trimis un comunicat de presă plin de greşeli gramaticale, care îi anunţa chiar instalarea la şefia biroului.
O altă situaţie jenantă pentru instituţiile publice a fost cea în care un consilier PDL din judeţul Cluj a cerut demisia preşedintelui Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu. Comunicatul de presă este încărcat de greşeli de gramatică şi de ortografie încă din titlu: „Alexandru Coroian, îi solicită demisia de onoare preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu”.
„După ce aţi tratat cu ignoranţă şi dispreţ demararea procedurilor pentru construcţia Spitalului Regional de Urgenţă, a venit rândul unui alt mare proiect de infrastructură - respectiv continuarea pistei Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, obiectiv care, datorită iresponsabilităţi dumneavoastră este, astăzi, în situaţia de a se executa cu mari întârzieri sau chiar deloc. Consider că este inadmisibilă această ignoranţă şi indiferenţă, nefiind capabil să daţi un răspuns concret la interpelările şefului de la Bucureşti, privind nerespectarea graficului de expropieri în vederea finalizării lucrărilor de la pistă. (...)
În aceste condiţii, domnule Uioreanu, vă solicit să vă daţi demisia de onoare, decât să fiţi nevoit să invocaţi motive medicale. Mai mult de atât, prin această manieră de a vă raporta la problemele judeţului faceţi numai rău Clujului, punând în pericol cel mai important proiect de infrastructură aeriană pentru dezvoltarea şi modernizarea judeţului. Astfel, închideţi toate porţile spre Europa şi creaţi cadrul ca toţi operatorii marilor companii aeriene să aleagă alte oraşe de unde să opereze”, se arată în comunicat.
Astfel de greşeli sunt însă posibile şi la case mai mari. Limba română i-a pus în încurcătură până şi pe cei de la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. În anul 2008, un comunicat de presă a părăsit instituţia încărcat de erori. În text era folosit de două ori cuvântul „datorită” într-un context negativ, dar şi un termen care nu există în Dicţionarul Limbii Române - „funcţionabil”, iar virgula între subiect şi predicat este folosită frecvent.
„Vă informăm cu aspectele noi, constatate după deschiderea anului şcolar:
- Grădiniţa Nr.60 "Scufiţa Roşie", Sector 4, nu a fost deschisă datorită nefinalizării lucrărilor de reparaţii. Sunt afectaţi aproximativ 150 preşcolarii.
- în Sectorul 3, au fost constatate următoarele aspecte la grădiniţele nou construite: Grădiniţa Nr.66, nu este racordată la sistemul de alimentare cu energie electrică, Grădiniţa Nr.67, blocul alimentar nu este funcţionabil, datorită neracordării la instalaţia de gaze, Grădiniţa Nr.68, nu este racordată la instalaţia electrică, Grădiniţa Nr.71, nu este racordată la intalaţia electrică şi blocul alimentar nu este funcţionabil”.
Semnatarul comunicatului, Stelian Fedorca, inspector general pe atunci, declara că nu a sesizat erorile din text, însă a promis că îl va sancţiona pe Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului.