GOOGLE DOODLE BARTOLOMEO CRISTOFORI Google îl celebrează pe inventatorul pianului

Data publicării:
google doodle cristofori

GOOGLE DOODLE BARTOLOMEO CRISTOFORI. Logoul afişat pe pagina principală a motorului de căutare Google este interactiv, la un click pe butonul din centru afişându-se o animație care detaliază mecanismul din interiorul pianului ce permite generarea sunetelor. Animația muzicală este însoțită de o scară ce arată înălțimea notelor. De asemenea, în dreapta animației este o altă scară care merge de la piano la forte.

GOOGLE DOODLE BARTOLOMEO CRISTOFORI. În 1698, Bartolomeo Cristofori a creat un prim cembalo a martelletti (clavecin cu ciocanele), apoi, spre 1710, primul său pianoforte, din care și azi se mai păstrează un exemplar, datând din 1720, la Metropolitan Museum din New York.  

FOTO: wikipedia.org

GOOGLE DOODLE BARTOLOMEO CRISTOFORI. În anul 1709, un fabricant de clavecine din Padova, Italia, pe nume Bartolomeo Cristofori, începe fabricarea primului mecanism bazat pe principiul atingerii coardelor cu ciocănele fără ca acestea să rămână în contact cu coardele după producerea sunetului. Astfel a fost inventat pianul sau pianoforte, scrie site-ul www.cineainventat.ro. Numele de „pianoforte”, menţinut până în 1850, a venit tocmai de a principiul de funcţionare a instrumentului care permitea obţinerea unui sunet clar şi variat, mai scurt sau mai lung, mai încet sau mai tare, în funcţie de dorinţa celui care cânta. Impactul ciocănelelor asupra coardelor era în mâinile instrumentistului prin acţionarea clapelor şi având şi pedale cu ajutorul cărora controla forţa impactului. Din cele aproximativ 20 de piane construite de Bartolomeo Cristofori de-a lungul vieţii, doar trei se mai păstrează în zilele noastre în muzee din Europa şi SUA.

GOOGLE DOODLE BARTOLOMEO CRISTOFORI. În zilele noastre pianul este un instrument foarte răspândit în lume, sub forma lui normală, având coardele aşezate pe orizontală, sau pianină, o formă a pianului cu coardele pe verticală, acesta ocupând mai puţin spaţiu şi ideal pentru studiul acasă.

GOOGLE DOODLE BARTOLOMEO CRISTOFORIPianul este un instrument foarte important şi joacă un rol crucial în muzică clasică, jazz, muzică de filme, în televiziune sau alte genuri muzicale complexe. O mare parte din compozitori sunt şi foarte buni pianişti, totul datorită faptului că claviatura pianului oferă o metodă uşoară a melodicităţii complexe şi un efect armonic foarte bun, astfel pianul este folosit şi că instrument pentru compoziţii muzicale.

GOOGLE DOODLE BARTOLOMEO CRISTOFORIBartolomeo Cristofori s-a născut la 4 mai 1665, la Padova, în Republica Veneția, și a murit la 27 ianuarie 1731. Nu se știe mai nimic despre copilăria sa. Potrivit unor versiuni, ar fi fost ucenicul marelui făuritor de viori Nicolo Amati. Un recensământ din 1680 îl menționa pe un anume „Cristoforo Bartolomei” care locuia în casa lui Amati din Cremona.

GOOGLE DOODLE BARTOLOMEO CRISTOFORIProababil cel mai important eveniment din viața lui Cristofori este momentul în care, la vârsta de 33 de ani, este angajat să lucreze pentru prințul Ferdinando de Medici. Prințul, un iubitor al artelor și un patron al muzicii, era fiul și moștenitorul lui Cosimo al III-lea, Marele Duce de Toscana. Prințul a mers la Veneția în 1688 pentru a lua parte la Carnaval și aici se pare că l-ar fi întâlnit pe Cristofori. Ferdinando căuta un nou tehnician, care să aibă grijă de multele sale instrumente muzicale.  

Pianul construit de Bartolomeo Cristofori în 1722 se păstrează la Muzeul Național al Instrumentelor Muzicale din Roma FOTO: wikipedia.org

PRECURSORII PIANULUI. Pianul este un instrument muzical cu claviatură. Sunetul este produs de coarde metalice fixate pe o placă de rezonanţă din lemn, lovite de cioncanele acţionate prin intermediul claviaturii. Lungimea coardelor determină frecvenţa sunetului produs.
Povestea pianului începe cu primul sau strămoş, apărut pe la jumătatea secolului al XII-lea, şi anume moncordul cu clape, ulterior adăugându-i-se mai multe coarde şi devenind mult mai cunoscutul clavicord. Clavicordul a ajuns să aibă zece coarde la începutul secolului al XV-lea, fiecare din acestea producând cel puţin două note muzicale.
Clavecinul, un alt instrument premergător pianului, producea sunete atunci când, la atingerea clapelor, coardele erau ciupite de pene de lemn. Dezavantajul acestui instrument era acela că cel care cânta nu putea să ofere dinamism muzicii. Des utilizat timp de aproximativ 200 de ani, până în secolul al XVIII-lea, claviatura ajungând la opt octave, clavecinul pierde treptat teren în faţă unui nou instrument, pianul.

GOOGLE DOODLE BARTOLOMEO CRISTOFORIInvenția lui Cristofori a fost menționată pentru prima dată în 1711, împreună cu o schiță a instrumentului, într-un document scris de către Francesco Scipione Maffei, constituind sursa de inspirație pentru prima generație de fabricanți de piane. 

Numărul total al pianelor construite de Cristofori nu este cunoscut. Doar trei s-au mai păstrat până azi, toate datând din anii 1720. 

Unul dintre instrumente se află la Metropolitan Museum în New York, dar acest pian a fost modificat semnificativ de tehnicieni ulteriori, ultima modificare suferind-o în 1938. 

Un alt instrument, din 1722, se păstrează la Museo Nazionale degli Strumenti Musicali din Roma. Are patru octave. Acest pian a fost avariat de cari și nu se poate cânta la el.

Un alt treilea pian, din 1726, se află la Musikinstrumenten-Museum al Universității din Leipzig. Nici la acest instrument nu se mai poate cânta, deși există înregistrări mai vechi cu acest pian.

Toate cele trei piane „supraviețuitoare” au aceeași inscripție în latină: „BARTHOLOMAEVS DE CHRISTOPHORIS PATAVINUS INVENTOR FACIEBAT FLORENTIAE”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...