Declaraţia vine în contextul dezbaterilor aprinse din Franţa, pe tema romilor, dar şi într-un moment în care Marea Britanie dezbate o nouă lege a imigraţiei, care va limita accesul imigranţilor la sistemul de sănătate şi beneficii sociale. În cazul României, turismul social a fost inclus în dezbaterea privind procesul de aderare la Schengen.
Ministrul german vrea să se asigure că românii nu se vor întoarce, cere ajutorul oficial al Comisiei Europene, să se pună la punct un mecanism care să permită trimiterea acasă și să se prevadă sancțiuni dacă acele persoane sunt regăsite în țara respectivă, profitând în continuare de sistemul de ajutor social.
Ministrul a cerut imperios acest lucru vicepreședintelui CE, a lansat public această dezbatere, iar Viviane Reding trebuie acum să ia în calcul găsirea unui astfel de mecanism. Trebuie însă să se țină cont că asta ar însemna o limitare a libertății de circulație în spațiul european.
Nefiind niciun incident recent în Germania care să declanșeze declarația ministrului de interne, e clar că el a profitat de contextul european în care dezbaterile legate de aderarea României la Schengen sunt la ordinea zilei.
Ministrul nu a dat informații despre amploarea fenomenului, dar a spus că mai toate marile orașe au această problemă, nu mai pot ține în spinare acești oameni, de obicei familii numeroase.