Ceremoniile au debutat într-un cadru restrâns, la sediul UDMR, unde Kelemen Hunor a vorbit mai mult despre referendumul privind regionalizarea pe care partidul său vrea să-l organizeze la 8 decembrie.
După conferinţă, oficialii UDMR, alături de oaspeții străini, au luat parte la o slujbă la biserică. De aici, au plecat în Parcul Reconcilierii din Arad, acolo unde se află statuia care îi are pe soclu pe cei 13 generali executaţi în 1848.
Reprezentanţii extremei-drepte, atât din România, cât şi din Ungaria, au fost prezenţi la manifestare. Aceştia s-au limitat la a-şi afişa însemnele şi nu au fost incidente.
„Dacă reuşim să organizăm în viitor aceste manifestăţii şi aceste comemorări fără extrema-dreaptă, şi vorbesc de ambele părţi, atuncea spun că chiar am intrat în normalitate”, a comentat Kelemen Hunor, președintele UDMR.
„Este o zi de comemorare a celor 13 şi a tuturor celor care au luptat în revoluţie pentru libertate.”, a declarat Farago Peter, președintele executiv al UDMR Arad.
Ziua s-a încheiat cu o depunere de coroane la obeliscul generalilor, monument amplasat în apropierea cetăţii Aradului, pe locul unde se spune că a avut loc execuţia.
Eroi ai naţiunii maghiare, generalii au fost reprezentaţi pe soclul unei statui care a fost plasată în centrul Aradului la 1890. Demontată de către autorităţile române în 1925, statuia a fost expusă din nou abia în 2004, deşi a stârnit controverse din partea naţionaliştilor români. Discuţia este legată de participarea celor 13 generali la luptele împotriva armatei lui Avram Iancu, motiv pentru care unii extremişti consideră că un monument închinat lor nu ar trebui să existe pe teritoriul României.