ACTUALIZARE 10:00- Dorin Oltean, șeful ISU Mureș a făcut declarații pentru Digi24 legate de situația mai multor localități afectate de vremea rea.
În Brâncovenești e cea mai gravă situație?
În Brâncovenești, aseară, un copac a căzut peste o mașină care staționa, în mașina era o familie, o fetiță de 2 ani a murit pe loc, tatăl ei a suferit fracturi la membrele inferioare și a rămas încarcerat. Soția și doi copii au reușit să se autoevacueze. Problemele cele mai mari sunt în localicatea Cuci, unde 153 de case au acoperișul parțial afectat, 7 case distruse în totalitate, două biserici cu turlele căzute, iar la un bloc acoperișul este afectat parțial.
In Dătășeni, o localitate vecină, avem 150 de case cu acoperișul parțial afectat, 5 case cu acoperișul afectat în totalitate, 6 stâlpi au fost rupți și căzuți, iar o autoutilitară a fost afectată. Oamenii cu probleme deosebite nu au fost. Un bărbat a fost puțin lovit la un brat, iar alte două persoane au afecțiuni minore.
S-a convocat comitetul local pentru situații de urgență. Sunt împreună cu prefectul la locul intrevenției, avem echipaje de la 5 subunități și vom primi spirjin și de la jandarmi, după ce vom face o reevaluare a situației încercăm să ajutăm persoanele în vârstă și cu probleme medicale.
Ce se întâmplă cu oamenii care locuiau în casele afectate?
În prezent există o mobilizare exemplară. Toate rudele s-au prezentat pentru a da o mână de ajutor. Sperăm ca până la lăsatul serii. Sperăm că o parte din aceste locuințe să le rezolvăm. Sigur, cele cu acoperișul în totalitate distrus, acolo va fi o problemă de durată.
Au fost oameni evacuați?
Oamenii sunt evacuați numai din casele respective. Se lucrează. S-au mobilizat rudele din împrejurimi, dau o mână de ajutor pentru a încerca să acopere casele.
Luați în calcul și această posiblitate?
Sigur, luăm în calcul și această posiblitate.
Pacienţii de la Unitatea de Urgenţe a Spitalului Judeţean au fost mutaţi, după ce secţia a fost inundată. Medicii şi asistentele s-au apucat să care apa cu găleţile.
„Stau aicea de o oră jumate, muşcat de câine, nu mă bagă nimeni în seamă. Nici fişă medicală... Haideţi să vedeţi un om... aplecat de durere la care nu vine nimeni şi nu-i face absolut nimic”, spune un bărbat.
Haos a fost şi pe străzi. Pasaje inundate, gospodării şi case în care a intrat apa, maşini distruse de copacii şi stâlpii de curent care au căzut pe ele. În numai 15 minute, pompierii au primit peste 200 de apeluri.
Furtunile au făcut prăpăd şi în Timiş. În Periam, doi bărbaţi au fost loviţi de trăsnet. Unul n-a supravieţuit, iar cel de-al doilea a fost grav rănit. Cei doi păzeau oile și s-au adăpostit de furtună sub un pom. În alte localităţi, apa a inundat gospodăriile.
„Nici măcar sacii de nisip nu au reușit să oprească apa care a acoperit practic complet această stradă din Sânandrei și a intrat chiar și în curțile oamenilor”, relatează Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.
Pompele ISU au oprit cu greu Bega Veche, care s-a umflat după ploile din ultimele zile și s-a revărsat.
„La vecini aici e peste 60 de centimetri, intră la oameni în case. Nu se circulă, nu e circulabilă, oamenii au rămas unii prinși trec pe la ceilalí din strada cealaltă”, afirmă un bărbat.
În Petroşani, 40 de persoane au fost salvate, azi noapte, de pompieri după casele le-au fost inundate. Drumul naţional 66, care tranzitează oraşul, a fost şi el acoperit de ape.
Probleme au fost şi în cursul zilei, când a plouat cu grindină cât oul de găină. Pentru a-şi proteja maşinile, oamenii le-au acoperit cu pături, plăpumi sau cartoane. Inundaţii au fost nu numai în Petroşani, dar şi în Petrila, Lupeni şi Vulcan.
CITIȚI ȘI:
Noi inundații în Suceava. Ploile au făcut ravagii în Gura Humorului