Proiectul prevede că posturile funcţionarilor publici care mai au trei ani până la pensie nu pot fi restructurate. Pentru asta, ei trebuie să aibă calificativul profesional „foarte bine” în ultimii cinci ani şi o experienţă minimă de zece ani în instituţiile publice. Iniţiatorii legii spun că vor să îi protejeze pe funcţionari de epurările politice, mai cu seamă că mulţi dintre cei eliberaţi din funcţie nu mai au unde să se angajeze.
„Mulţi dintre funcţionarii publici se plâng că în ultima perioadă a activităţii lor profesionale, pe motive politice sunt înlăturaţi din funcţiile pe care le deţin. Nu mă refer, în mod deosebit, la cei care au efectiv o funcţie de conducere ci la cei care efectiv lucrează în instituţiile bugetare”, spune Ioan Munteanu, deputat PSD.
Analiştii însă, sunt uşor sceptici în privinţa argumentelor iniţiatorilor.
„Iniţiativa vine din partea PSD care are, se ştie, o armată întreagă de fincţionari publici implantaţi în sistem şi care are deci un interes politic să îi menţină acolo”, spune analistul politic Bogdan Lefter.
„Oamenii cu o anumită vechime în instituţii cunosc istoricul instituţiei, cunosc foarte multe lucruri pe care mulţi dintre tinerii veniţi de ştiu eu, de un an, jumate de an, nu le ştiu”, vine cu un argument în favoarea proiectului legislativ Dumitru Gherdan, liderul Sindicatului Forum din Primăria Capitalei.
Legea urmează să intre mai întâi în dezbaterea Senatului.