Una dintre scenele înregistrate de camerele ascunse ale Direcției Generale Anticorupție (DGA) în birourile de la Poliţia Rutieră arată cum un polițist ia șpagă și, la final, zice și „Domne ajută!”.
Cele mai mari șpăgi, spun anchetatorii, le plătesc șoferii din Bucureşti. Anchetele făcute de DGA arată că, în medie, polițiștii din București cer între 100 și 800 de lei de la șoferii care vor să își recupereze mai repede permisele de conducere.
Ca să îi tempereze, divizia internă anticorupţie de la Poliţia Română trimite investigatori sub acoperire să testeze cinstea agenţilor. Când lucrurile nu merg bine, birouri întregi ajung în arest.
Din cei 22 de agenți rutieri de la Brăila, doar patru nu sunt cercetați de procurori. Doi dintre ei erau în concediu de odihnă în momentul în care s-a desfăşurat investigaţia, iar ceilalaţi doi făceau muncă de birou. Cei 22 de polițiști au fost filmați zile în șir când se târguiau şi cereau mită fără să ştie că stau de vorbă cu investigatori sub acoperire.
Discuţie poliţist-agent sub acoperire:
Poliţist: Doamnă, nu aveţi centură şi vorbiţi la telefon. Vă las fără permis. Nu stau la discuţii.
Agent sub acoperie: Mă grăbesc, am afaceri, ştiţi cât de greu se conduce un salon de înfrumuseţare?
Poliţist: Păi și nu aveți ceva la dumneavoastră? Nişte creme pentru doamnele noastre? Ceva?
sursa: referatul procurorilor
Lacomi la propriu şi la figurat, alți polițiști preferă mâncarea. În Teleorman, şoferii care greşeau rămâneau cu permisul în buzunar dacă dădeau pastramă şi pui poliţiştilor.
Nici mai la vest agenţii nu erau pretenţioşi. Câteva dintre mitele pe care le cereau poliţiştii din Timişoara erau CD-uri cu muzică populară, invitaţii la concerte, blugi sau vin de casă.