Fotografiile se aflau în posesia nepoatei artistului și valorează aproximativ 600.000 de euro.
Suspectul principal în acest caz este un bărbat în vârstă de 33 de ani, care a fost reținut în cursul zilei de ieri, în urma mai multor percheziții desfășurate de polițiștii unei secții din Capitală.
Se pare că este vorba despre o sustragere a fotografiilor, care ar fi avut loc în iarna anului 2009.
Furtul a fost reclamat în 2010. Fotografiile fuseseră vândute unei persoane care deținea un atelier de arte plastice, cu 2.300 de euro. Acestea au fost ulterior vândute altor persoane, cu suma de 6.300 de euro.
Cele șase fotografii care îl prezintă pe Constantin Brâncuşi lucrand, poartă autograful lui şi sunt evaluate la aproximativ 600.000 de euro. Ilustratele-document au fost păstrate de urmăşii săi, în București, în locuinţa stră-strănepoatei artistului.
De acolo au dispărut cu aproape patru ani în urmă, exact în perioada în care femeia angajase un bărbat să aibă grijă de apartamentul respectiv. Femeia calătorea frecvent şi îl plătea pe Marian Iliaş să aibă grijă de casă, în lipsa ei.
Luminiţa Mincu Pătraşcu Brancuşi a observat ca fotografiile marelui sculptor au dispărut abia după câteva luni. Atunci a reclamat furtul. A spus politiştilor că le păstra într-o cutie, în casă. Aproape patru ani le-au cautat politiştii fără să le dea de urmă.
Îngrijitorul, s-a dovedit acum, le-a păstrat în toți acești ani, iar când a avut nevoie de bani le-a vândut unui comerciant de opere de arta, proprietar al unui atelier de arte plastice din centrul Capitalei.
Tribunalul Bucureşti a respins cererea procurorilor, care au vrut ca suspectul să fie anchetat în arest preventiv. Dacă se va demontra că fotografiile fac parte din patrimoniul cultural naţional şi suspectul va fi găsit vinovat, atunci bărbatul riscă până la 18 ani de închisoare.