FOTO VIDEO Ipoteză în cazul exploziei de la Călăraşi: un locatar ar fi vrut să se sinucidă şi ar fi tăiat furtunul de gaze
Sărbătorile sunt triste pentru zeci de oameni din Călăraşi, după ce blocul în care locuiau a fost zguduit miercuri de o explozie puternică. În urma deflagraţiei, o femeie a murit şi alte şase persoane au fost rănite. Anchetatorii au o ipoteză uluitoare: deflagraţia ar fi fost provocată de un locatar care a vrut să se sinucidă şi care ar fi tăiat furtunul de gaze cu un cuţit. Acum, bărbatul este internat în stare gravă la spital.
O persoană şi-a pierdut viaţa şi alte şase au fost rănite, iar 14 apartamente au fost avariate în urma exploziei de miercuri seara. Digi24 a difuzat imagini din interiorul locuinţelor avariate. Acolo unde suflul exploziei a fost puternic, pereţii interiori au dispărut, iar din lucrurile oamenilor au rămas doar bucăţi diforme de lemn, metal sau plastic. Pereţii apartamentului în care a avut loc explozia au fost dizlocaţi în întregime de suflul deflagraţiei. Mai multe autoturisme care erau parcate în imediata apropiere a imobilului au fost şi ele distruse.
Locatarii apartamentelor avariate au fost lăsaţi să intre în bloc pentru a recupera acte, bani şi alte obiecte importante, sub supravegherea strictă a angajaţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Structura de rezistenţă a imobilului este testată acum de specialişti, care vor stabili dacă se mai poate sau nu locui în bloc. Procurorii au deschis un dosar penal şi fac cercetări pentru ucidere din culpă şi distrugere.
Clipe de groază, clipe de coşmar
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Blocul a fost zguduit de explozie în jurul orei 18:00, îşi amintesc locatarii. „Au fost clipe de groază, clipe de coşmar. Eram împreună cu invitaţii, în sufragerie, înainte cu 15 minute de producerea exploziei au sunat la interfon reprezentanţii Distrigaz, care au spus că au avut o sesizare, dar nu au menţionat din partea cui, că a avut loc o scurgere de gaze. Le-am deschis uşa, au intrat pe scară, iar din momentul ăla nu mai ştiu ce s-a întâmplat”, a povestit pentru Digi24 proprietara unui apartament din blocul în care s-a produs explozia.
Alte mărturii:
„Prima imagine pe care o am este imaginea celor de la ISU care erau în apartamentul de la etajul I. Ne-au încurajat să nu intrăm în panică, pentru că s-a degajat acum de gaze şi nu va mai fi altă explozie.”
„A fost un suflu cu flacără, şi pentru că probabil nu a atins nimic inflamabil, s-a stins. A trecut suflul pe la mine prin birou, am avut o uşă deschisă şi la următoarea, care era din sticlă, a spart-o. De la (etajul) I pana la IV, toate uşile metalice de pe scară... jos cu ele.”
Declaraţii contradictorii
Locatarii blocului dau vina pe compania de gaz pentru deflagraţie. Oamenii spun că explozia s-a produs la puţin timp după ce o echipă Distrigaz venise la sesizarea lor, să verifice de ce miroase a gaz. Specialiştii au verificat instalaţia şi nu au găsit nimic în neregulă. Cu toate acestea, după plecarea muncitorilor, clădirea a sărit în aer. Nu este răspunderea noastră, spune Distrigaz Sud, care anunţă că explozia s-a produs la o oră şi jumătate după vizita specialiştilor.
Compania Distrigaz Sud susţine că a verificat reţeaua de gaze de pe scara blocului la ora 16:39, la doar un sfert de oră după primirea sesizării din partea unui locatar care a simţit miros de gaze.
„În urma investigaţiilor tehnice nu au fost depistate scurgeri de gaze pe casa scării şi nici pe branşamentul blocului sau pe reţeaua de distribuţie din zona înainte de producerea exploziei. În urma primelor cercetări s-a constatat că expozia s-a produs ca urmare a acumulării de gaze pe instalaţia de utilizare a gazelor naturale din interiorul apartamentului nr.2”, se arată într-un comunicat al Distrigaz.
Oamenii au altă versiune: spun că angajaţii Distrigaz au venit cu un sfert de oră înainte de producerea exploziei. Mai exact, ei spun că era ora 18:06 când blocul a sărit în aer şi că oamenii de la Distrigaz au verificat doar casa scării, nu şi apartamentele.
Compania dă vina pe proprietarul apartamentului unde s-a produs explozia şi susţine că fiecare locatar trebuie să aibă grijă de instalaţia din casă. Specialiştii îi contrazic însă: „Instalaţiile de gaze, inclusiv cele din apartamente, sunt sub supravegherea gaziştilor. Au, prin ANRE, obligaţia ca să supravegheze şi să garanteze siguranţa lor”, a explicat pentru Digi24 expertul în energie Tudor Popescu.
Problema este că firmele autorizate să verifice şi să instaleze conductele de gaze nu prezintă date reale la ANRE. O recunoaşte un fost preşedinte al autorităţii de reglementare, Petre Lificiu:
„Lucrurile astea sunt controlate de firme specializate, care iau atestat de la ANRE. Atestatul se ia conform documentelor depuse în perfectă regulă, dar în afară e vopsit gardul... Niciodată documentele depuse la Autoritatea Naţională de Reglementare nu reflectă, sau de foarte puţine ori reflectă realitatea din interiorul companiei”, afirmă fostul preşedinte al ANRE.
În plus, multe firme angajează personal necalificat, afirmă Bogdan Nica, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului: „Sunt tot felul de, generic numiţi, Dorei, care sunt ei meşteri sau au lucrat cândva şi pe care mulţi oameni, datorită condiţiilor economice, îi cheamă să facă mici modificări la aragaz, un furtun şi aşa mai departe”, arată specialistul.
Aproape 1000 de firme au licenţă de la Autoritatea Naţională de Reglementare. Doar 49 şi-au pierdut dreptul de a face lucrări în ultimii şapte ani. Anul acesta, nicio autorizaţie nu a fost retrasă.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News