Afişul expoziţiei. Sursa: CNSAS
Expoziţia, care poate fi vizitată până pe 27 iulie, este organizată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii la Biblioteca Naţională a României, în parteneriat cu Asociaţia „General Nicolae Rădescu” şi cu sprijinul Casei Regale, iar vernisajul a avut loc joi.
Materialele din cadrul expoziţiei acoperă întreaga perioadă a exilului (1948-1989), când Mihai I al României a devenit subiect al urmăririi informative coordonate de poliţia politică. Sunt adunate aici note scrise de agenţii Securităţii despre rege, articole din presă şi fotografii. Documentele emise de Securitate includ planuri de măsuri, dirijarea informatorilor în încercarea obţinerii de informaţii care să îi compromită pe membrii familiei regale, dar şi presiuni asupra unor persoane sau instituţii internaţionale pentru blocarea acţiunilor de sprijin. Sunt amintite aici şi încercările de infiltrare de informatori pe lângă familia regală, informează un comunicat CNSAS.
Unele dintre notele informative descriu în detaliu viaţa Alteţei sale, încă de la debutul exilului: unde lucra, ce venituri avea, unde locuia şi mai ales cu cine se asocia în afaceri, toate informaţiile fiind cuprinse în sute de pagini.
Din articolele de presă expuse, unul datează din noiembrie 1950 şi marchează momentul în care regele Mihai a participat, la New York, la întrunirea Ligii Românilor Liberi - o organizaţie a românilor exilaţi.
Şi fotografia în care apare monarhul în studioul Secţiei române a BBC şi-a făcut loc în această expoziţie, imortalizând momentul în care le-a spus românilor cum a fost obligat să abdice.
Reprezentanţii Casei Regale au fost printre primii vizitatori ai expoziţiei.
Cu toate că familia regală a României a revenit în ţară în aprilie 1992, regele Mihai şi-a putut citi dosarul de la Securitate abia în 2007.
Expoziţia „Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securităţii” poate fi văzută în spaţiul central de expoziţii al Bibliotecii Naţionale a României din Bulevardul Unirii nr. 22, Bucureşti.
Expoziţia a putut fi vizitată pentru prima dată începând cu 28 noiembrie 2012, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea. Foto: bibliobihor.ro