Entuziasmul vălenilor, cei care se luptă în fiecare an cu delenii pentru supremaţia în comună, a dispărut rapid când au auzit avertismentul poliţiştilor, care împânziseră uliţele încă de la 5 dimineaţa.
„Bâta se confiscă şi se întocmeşte dosar penal. Hai, să fim atenţi la mişcări!”, au explicat forțele de ordine.
Refugiaţi în curtea unui localnic, tinerii au renunţat la arsenal doar după ce au sosit primarul comunei Ruginoasa şi subprefectul de Iaşi. Bâtele au fost înlocuite cu nişte coceni uscaţi, astfel că lupta a fost doar una simbolică.
Dezamăgiţi, tinerii spun că bătaia regizată nu are niciun farmec.
„Noi am încercat să ţinem tradiţia cum s-a ţinut şi până acum, dar din cauza poliţiei nu s-a mai ţinut. Și eu, și toți ceilalți care au venit din toate colțurile țării suntem dezamăgiți că n-au văzut acțiune”, a spus unul dintre mascați.
„S-a pierdut tradiţia, gata, nu mai este, deci s-a terminat obiceiul de acum, nu mai are niciun farmec fără să ne încălzim puţin, să ne batem, s-a terminat”, a spus un alt „vălean”.
La fel de supăraţi au fost şi flăcăii din ceata delenilor.
„Nu e aceeaşi lege pentru toată lumea? Noi am respectat-o, ei de ce nu? Ce înseamnă asta?”, s-a plâns un „delean”.
Poliţiştii răsuflă însă uşuraţi: pentru al doilea an la rând, tradiţia de la Ruginoasa nu a făcut victime.
„Este un obicei de-a lungul timpului să iasă cu bâte. Important este că nu le-au folosit, nu au fost vătămări corporale, nu au fost incidente violente”, a declarat chestor Ioan Scripniciuc, şeful IPJ Iaşi.
Lupta de la Ruginoasa are o tradiţie de sute de ani şi se desfăşura, în fiecare an, pe 31 decembrie. Scopul era stabilirea supremației în anul ce vine. Învingătorii aveau dreptul să curteze fetele nemăritate din sat şi să organizeze toate balurile din anul următor.