Dosarul a fost instrumentat, la vremea respectivă, de către procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, pe 8 noiembrie 2010 Potârcă fiind reţinut împreună cu un nepot de-al său într-un alt dosar de evaziune fiscală, în care, între timp, a şi fost trimis în judecată.
Fostul prezidenţiabil a fost prezentat atunci Tribunalului Gorj cu propunere de arestare preventivă, propunerea fiind respinsă de judecători. Anchetatorii au emis însă atunci o a doua ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, acuzându-l pe Potârcă într-un nou dosar de evaziune fiscală, nici propunerea de arestare preventivă formulată în acest caz nefiind însuşită de magistraţi.
Potârcă era acuzat în acest dosar că a înregistrat trei facturi provenite de la o altă firmă a sa, în valoare de peste 800.000 de lei, prin care erau atestate tranzacţii ilegale, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, la sesizarea inspectorilor din cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Gorj, estimând prejudiciul adus bugetului de stat la circa 330.000 de lei.
Dosarul respectiv a fost preluat pe 16 ianuarie 2012 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj nu reuşiseră să-l soluţioneze.