Guvernul Ponta îşi va angaja răspunderea în Parlament pentru a forța adoptarea noii legi a restituirii proprietăţilor naţionalizate de comunişti. Miza este uriaşă: în joc sunt despagubiri care ar putea totaliza 10 miliarde de euro, iar la mijloc sunt mii de români cu dosare înca nesoluţionate.
Pe Calea Griviței se afla Podul Grant. Aici e un teren gol, în anii 1989 se afla un bloc cu apartamente. A fost demolat în acea perioadă. De atunci și până acum, proprietarii își așteaptă încă despăgubirile.
Irina Petra are 72 de ani. Ultimii zece ani i-a trăit prin tribunale pentru a primi despăgubiri pentru un imobil demolat de regimul Ceauşescu. Între timp, pe terenul unde era blocul în care a crescut se înalţă bălării.
„M-am judecat cu tot dosarul, cu toate actele, cu planuri cu tot ce ați văzut și am câștigat procesele”, a spus Irina Petra.
Iniţial, imobilul a fost evaluat la 330.000 de euro. Acum nu ar mai primi nici jumătate din sumă, pentru că preţurile au scăzut. Oricum, statul nu i-a dat banii cuveniţi. Aşa că femeia s-a dus să-şi caute dreptatea la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
Statul trebuie să le dea înapoi foştilor proprietari 9 miliarde de euro în total. Cei care nu pot fi despăgubiţi în natură îşi vor primi banii abia începând cu 2017. Şi nu pe toţi odată, ci în zece rate anuale, supuse devalorizării. Dar, în primă fază, Guvernul va încerca să convingă foştii proprietari să accepte alte terenuri sau imobile de la stat, în schimbul celor confiscate, variantă care nu convine deloc foştilor proprietari.
CEDO a cerut României să stabilească, până la sfârşitul lunii aprilie, un nou sistem de acordare a despăgubirilor.