„Orice guvern a fost la putere, nu s-a desprins de greci (Intralot – n.r)”, a spus Sorin Constantinescu, fost consilier la Loteria Română, la Digi24.
„Noi când a fost echipa noastră managerială, când era domnul Dan Ghiţă director general, am început procedura pentru găsirea unui partener la 6 din 49, stiind că expiră contractul în decembrie. Am invitat trei firme, nici măcar nu i-am invitat pe greci (Intralot – n.r.). Probabil acesta a fost motivul pentru care Chiţoiu l-a schimbat pe Dan Ghiţă, pentru că am refuzat să invităm pe grecii la negocieri. Au fost trei firme care erau total diferite de cele grecești”, a subliniat Sorin Constantinescu.
Una dintre aceste trei firme invitate este cel mai mare producător de lozuri răzuibile, care are în Statele Unite și Canada și partea de loterie, a menționat fostul consilier la Loteria Română.
„După ce am plecat noi și au văzut ce se întâmplă, s-au retras fără să dea nicio explicație: Nu ne place ce se întâmplă în România și s-au retras singuri din procedura de selecție”, a mai spus Sorin Constantinescu și care a adăugat că este de 24 de ani în industria jocurilor de noroc și că este singurul român cu doctorat pe jocuri de noroc.
Fost manager la cel mai mare cazinou din Bucureşti, Sorin Constantinescu a spus că a acceptat să consilieze Loteria Română „crezând că putem aduce Loteria în profit”.
„Am făcut un plan de afaceri, fără niciun fel de investiție din partea statului român. Am pus un plan de afaceri pe masa lui Chiţoiu care aducea Loteriei Române 200 de milioane de euro anual, fără nicio investiție, doar cu contracte de asociere în participaţiune cu diferite firme specializate pe loterii din afară”, a spus Sorin Constantinescu.
El a plecat de la Loteria Română în anul 2013, „când am văzut că stăm degeaba acolo”.
Întrebat care e problema contractului cu firma din Grecia, sorin Constantinescu a răspuns: „Când am plecat noi, s-a găsit o șmecherie în sensul că spunea că oricine ar câștiga noul contract ar trebui să preia echipamentele vechi ale grecilor. Au adus aceste echipamente în 1992 la mâna a doua. Au 22 de ani vechime, iar serverul care s-a stricat pe vremea noastră la Loterie când se vindeau bilete, într-o sâmbătă, este din 2007, cei are sunt specialiști în IT știu ce înseamnă un server de șapte ani vechime care administrează un joc”.
„Orice câștigător venea trebuia să preia maşinăriile grecilor și să se conecteze la ele și n-a fost nimeni de acord”, a explicat el.
Întrebat dacă se obişnuieşte pe această piaţă ca cel care furnizează softul să primească un procent din încasări, fostul consilier la Loteria Română a spus: „Nu prea”.
„Sunt două variante. Greșeala mare și din cauză că Ministerul de Finanțe administrează Loteria, n-o să facă Loteria niciodată bani și n-o să ne ridicăm la nivelul unei loterii din afară. Afară s-au găsit soluții. Ori s-a vândut jumătate din procentele loteriei ori au dat management privat și au venit oameni care se pricep. Atâta timp cât va fi un CA și un AGA din Finanţe, Loteria va fi în faliment, va fi furată. Ministerul de Finanțe este cel mai prost manager. Aceasta este o societate comercială și se manageriază de un specialist, nu de niște funcționari cărora le este frică să semneze pe o hârtie”, a conchis Sorin Constantinescu.
Loteria Română a intrat din nou în atenţia procurorilor anticorupţie. De această dată, DNA anchetează contractele încheiate de compania de stat cu grupul grec Intralot, care deţine monopolul contractelor cu Loteria pentru sistemele informatice în ultimele două decenii.
Citiți și