Alois Weil are 88 de ani. Cultivă flori de când se ştie şi se mândreşte cu sera sa construită tocmai în 1921. În ultimii ani, vremea caldă de peste iarnă i-a dat florarului de furcă pentru că plantele pregătite pentru 8 Martie înfloresc înainte de vreme.
„Am mai schimbat soiurile, care sunt mai târzii... adică am făcut profesional ce se poate, dar împotriva lui Ăl de sus nu poţi să faci nimic”, spune Weil Alois, florar.
Singura soluţie pe care o au florarii este să ferească florile, pe cât pot, de lumină şi căldură.
„Unde este răcoare, unde este semiumbră, acolo ne refugiem cu marfa gata de livrare”, mai spune florarul.
„Deschidem geamurile şi răcorim să fie în spaţiu mai răcoare şi atunci oprim puţin din creştere”, explică Szabo Rudolf, horticultor.
Temperaturile chiar şi cu 10, 15 grade mai mari decât normalul lunii februarie au dus însă deja la înflorirea zambilelor, cu o săptămână mai devreme decât era preconizat.
„Ar trebui să înflorească undeva prin... după 20 februarie ca să fie bune de vânzare pe 1 martie, 8 martie, depinde cum iese lumea cu ele la piaţă”, spune Diana Hangea, florar.
Plantele înflorite prea devreme le dau şi comercianţilor din pieţe planurile peste cap. Cei care le-au cumpărat deja de la cultivatori riscă să piardă din profit pentru că multe flori nu vor rezista până de Mărţişor. Aşa că şi profitul va fi considerabil mai mic.
„În trei zile. Vezi? Asta gata, deja mâine, poimâine deja poţi să arunci. Deja, numai. Gata! Deci asta se duce, se uită clientul, trebuie să dai la trei lei, la cinci lei...”, spune un vânzător.
Vremea caldă de peste iarnă a devenit un fenomen obişnuit în vestul României, în ultimii ani. Recordul a fost atins în 2014, atunci când, la începutul lunii februarie, florile din bulbi, precum lalelele şi zambilele, au înflorit chiar şi în culturile neprotejate.