Firmele de cablu, împotriva Fondului Audiovizual. Guvernul face un pas înapoi

Data publicării:
telecomanda

ACTUALIZARE 22.59. Guvernul face un pas înapoi în privinţa înfiinţării Fondului Audiovizual, în care companiile de telecomunicaţii ar fi urmat să vireze 5% din venituri de la 1 iulie. Anunţul a fost făcut de ministrul Comunicaţiilor, în urma unor discuţii ad hoc cu industria. Ordonanţa de urgenţă prin care urma să fie introdusă noua taxă ar fi trebuit să intre în dezbaterea Guvernului la şedinta din această săptămână.

„Propunerea noastră este de a împărţi ordonanţa în două, pentru că este un capitol care se aplică la trecerea de la analogic la digital, partea cealaltă urmând să avem săptămâna viitoare discuţii. Trebuie să vedem în schimb modul în care se va accesa acest Fond, chestiunile fiscale şi cele concurenţiale”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională.

Operatorii de telecomunicaţii s-au plâns că noua taxă este o formă mascată prin care ar urma să fie acordat un ajutor de stat unor televiziuni private, din banii lor şi ai clienților.

„Este o problemă de principiu. Nu se poate să iei bani de la companiile private şi să-i redistribui după nişte criterii deocamdată neclare unor alte companii private”, a declarat Nikolai Beckers, director general Telekom România.

În plus, spun operatorii de telecomunicaţii, noul bir se va regăsi în facturi.

Se împovărează atât utilizatorii finali, cât şi companiile care furnizează servicii audio-vizuale în favoarea unor producători de radio sau televiziune, această subvenţionare intrând cumva la ajutor de stat. Această taxă de 5% va colecta pentru aceste companii private 160 de milioane de euro anual”, spune Valentin Popoviciu, director de dezvoltare RCS & RDS.

Nici reprezentanţii Orange nu sunt de acord cu proiectul de ordonanţă de urgenţă. Ei sunt îngrijoraţi şi privind modul în care vor fi folosite fondurile colectate.

Un semnal de alarmă trag şi americanii de la UPC. Oficialii operatorului de cablu spun că propunerea legislativă reprezintă o gravă ingerinţă în relaţiile dintre operatorii economici. Practic, banii colectaţi în Fondul Audiovizual nu reprezintă altceva decât un ajutor de stat pentru care ar fi nevoie de autorizarea Comisiei Europene.

Fără a renunţa la idee, ministrul Comunicaţiilor spune că nici TVA-ul la serviciile TV nu va fi 9% de luna viitoare. Nu e grabă, spun şi operatorii din piaţă.

O reducere a TVA-ului o considerăm oportună, în general, în condiţiile în care ar putea să lase mai mulţi bani operatorilor şi consumatorilor, însă şi reducerea de TVA trebuie întâi analizată şi toate măsurile pentru aplicarea ei corelate cu Codul fiscal, întrucât sunt chestiuni tehnice care ar putea duce la dificultăţi în aplicare”, afirmă Valentin Popoviciu, director de dezvoltare RCS & RDS.

Potrivit notei de fundamentare, reducerea TVA de la 24% la 9% pentru retransmiterea programelor de televiziune ar aduce o gaură de peste 167 de milioane de lei în acest an, sumă care va creşte în următorii ani.


ACTUALIZARE 20.50. Poziția companiei UPC: „Suntem de părere că propunerea legislativă reprezintă o gravă ingerinţă în relaţiile dintre operatorii economici privaţi, fiind total necorelată cu principiile fundamentale ce guvernează comerţul dintre Statele Membre şi fiind, deopotrivă, lipsită de justificare economică. Această iniţiativă legislativă pretinde să urmărească un aşa-zis interes social important (i.e. conform Notei de fundamentare ataşate Propunerii legislative, acesta reprezentând nevoia de finanţare a posturilor private de televiziune pe fondul dificultăţilor financiare persistente cu care se confruntă posturile de televiziune şi radio din România în condiţiile în care, în fapt, efectul său va consta în subvenţionarea activităţii unor întreprinderi private de către alte întreprinderi private. Considerăm că sumele ce ar trebui colectate în Fondul Audiovizual ar reprezenta ajutor de stat care trebuie utilizat cu maximă prudenţă şi care necesită autorizarea Comisiei Europene, deoarece reprezintă un mecanism care poate conduce la denaturarea concurenţei. Măsura propusă nu poate fi încadrată în niciuna dintre schemele de ajutor de stat existente, tocmai pentru că nu răspunde obiectivelor urmărite prin textul Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene”.


 De luna viitoare, companiile din telecomunicaţii ar trebui să vireze 5% din venituri către un aşa-numit Fond Audiovizual, care ar trebui să finanţeze programe TV informativ-cultural-educative. Asta scrie în proiectul de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Comunicaţiilor. Cine va împărţi banii astfel strânşi şi după ce criterii nu se ştie deocamdată.

Operatorii de telecomunicaţii se plâng că noua taxă este o formă mascată a unui ajutor de stat acordat unor televiziuni private din banii lor şi ai clienților. Facturile vor crește.

Noi nu o considerăm oportună, ci, din contră, este o altă taxă care este impusă industriei şi aşa împovărate şi care vine peste noapte, la fel ca taxa pe stâlp. Se împovărează atât utilizatorii finali, cât şi companiile care furnizează servicii audio-vizuale în favoarea unor producători de radio sau televiziune, această subvenţionare intrând cumva la ajutor de stat. Această taxă de 5% va colecta pentru aceste companii private 160 de milioane de euro anual”, spune Valentin Popoviciu, director de dezvoltare RCS & RDS.

Şi Telekom, al doilea furnizor de servicii de televiziune de pe piaţa locală, critică intenţia Guvernului. Este un semnal prost dat investitorilor. Se arată încă o dată lipsa predictibilităţii şi a stabilităţii în mediul legislativ din România, spun germanii. În plus, aceştia atrag atenţia că proiectul de lege este ambiguu şi propune tratarea discriminatorie a unor furnizori de servicii radio-TV.

Estimarea că scăderea TVA la 9% pentru serviciile de retransmitere a programelor de televiziune va acoperi taxa adiţională de 5% este pur speculativă şi incorectă, spun, într-un glas, operatorii de telecomunicaţii.

O reducere a TVA-ului o considerăm oportună, în general, în condiţiile în care ar putea să lase mai mulţi bani operatorilor şi consumatorilor, însă şi reducerea de TVA trebuie întâi analizată şi toate măsurile pentru aplicarea ei corelate cu Codul fiscal, întrucât sunt chestiuni tehnice care ar putea duce la dificultăţi în aplicare”, adaugă Valentin Popoviciu, director de dezvoltare RCS & RDS.

Potrivit notei de fundamentare, reducerea TVA de la 24% la 9% pentru retransmiterea programelor de televiziune va aduce o gaură de peste 167 de milioane de lei în acest an, sumă care va creşte în următorii ani.

Interesant este că taxa pe valoarea adăugată urmează să scadă numai pentru distribuția de programe TV, în vreme ce scumpirea de 5% va fi valabilă pentru toate serviciile telecom: telefonie, internet și televiziune. Dacă ordonanța de urgență va fi aprobată mâine, în ședința de Guvern, noile taxe vor intra în vigoare de la 1 iulie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani