Cei peste o mie de cehi care vin de patru ani în localitatea Eibenthal din judeţul Mehedinţi sunt fascinaţi de comunitate.
„Mi se pare o idee bună să mă distrez cu prietenii şi, în acelaşi timp, să ajutăm comunitatea. Pentru că nu e uşor pentru ei să supravieţuiască aici”, a spus un turist ceh.
„Sunt patru-cinci zile fără internet şi fără telefon, fără semnal. Nu sunt distrasă deloc de tehnologie. Acasă sunt tot timpul cu mobilul în mână. Vin oameni minunaţi aici”, spune şi o turistă din Cehia.
Pentru localnici, festivalul este singurul moment din an în care pot câştiga ceva bani, aşa că încep pregătirile cu câteva luni înainte.
„Fiecare caută să închirieze spaţiu. Şi la masă, şi unde au grădini mari, sa doarmă cu cortul, fiecare cum poate. Suntem şi noi bucuroşi datorita cehilor şi cehii bucuroşi că ne-au găsit pe noi”, spune o localnică.
"Ne ajută să facem şi noi un ban şi să avem şi noi un venit. Vindem dulceaţă, vişinată, ţuică de casă, de prune, facem şi siropuri”, a mai spus o altă femeie din sat.
Ideea festivalului îi aparţine lui Tiberiu Pospisil, un tânăr din sat, care, împreună cu un prieten din Cehia, a pus bazele acestui proiect.
„Putem promova foarte mult turismul în zonă şi nu trebuie să câştigăm din acest festival. Câştigăm prin faptul că aici vin o mie de oameni pentru patru zile, nu au timp să vadă împrejurimile, dar îşi fac o imagine plăcută şi revin peste doi-trei ani cu familia şi prietenii, pentru o săptămână două”, a spus Tiberiu Pospisil.
„Cel mai mult ajută la dezvoltarea turismului în zonă, pentru că stăm într-o zonă turistică şi ne ajută pentru promovare”, a spus Victor Doscocil, primarul din comuna Dubova, unde se află satul Eibenthal.
"Este cel mai tare festival la care am fost. (Vin, n.r.) Pentru cultura cehă, pentru atmosfera românească, natură şi pentru oameni", a spus o tânără turistă.
35 de trupe sunt anul acesta pe agenda festivalului care a ajuns deja la a patra ediţie. Evenimentul se încheie în această seară.