Dincolo de marile dosare de fraudă, cu prejudicii de zeci şi sute de milioane de euro, investigate de procurori, există păienjenişul micii corupţii, care se multiplică la nesfârşit. Este ceea ce numim şpagă, mită sau atenţie şi apare la tot pasul.
„Soţia mea a născut al doilea copil şi era internată în spital. Pe holurile spitalului, o doamnă doctor ţipa la o pacientă şi la soţul ei că, dacă nu aduce restul sumei de bani pe care o ceruse, nu o operează”, spune Victor, ascultător.
Sunt însă şi situaţii neaşteptate, când tocmai normalitatea pare nefirească.
„Am fost cu mama mea la Cluj-Napoca, la Institutul Oncologic. Trebuia să se opereze, iar când a ajuns la sala de operaţie, mama pregătise, ştiind că aşa se poate, că aşa trebuie tot timpul la medicul anestezist, pus ceva şi dat.. M-am trezit că a venit un medic. I-a dat înapoi banii. Am rămas efectiv stupefiat”, povesteste ascultătorul Digi FM.
„În faţa spitalului, mă opreşte un portar. „Doamnă, unde mergeţi?”
„La mama, ca s-o iau din spital şi s-o duc acasă.”
„Păi, atunci trebuie să-mi plătiţi mie o parcare de zece lei.”
A trebuit să plătesc această sumă, ca să pot să intru în curtea spitalului. Am luat-o pe mama şi, când a văzut-o pe scaunul din dreapta, m-a oprit şi ce m-a surprins este că omul s-a simţit, probabil, vinovat şi mi-a dat banii înapoi”, povesteşte Kinga, ascultătoare Digi FM.
Dincolo de experienţe personale, România din plic a fost mereu o constantă a vieţii sociale.
„Şpagă ce înseamnă? Bei o cafea? Asta înseamnă.Din cauza sărăciei, din cauza asta şi dăm, şi luăm. Nu este altceva, nu avem siguranţa zilei de mâine”, afimă Nelu, ascultător Digi FM.