Din cauza încălzirii globale, cantitatea de energie acumulată în atmosferă şi în oceane este în creştere. Asta înseamnă că procesele de eliberare a acestor energii se vor produce mai des şi vor creşte în intensitate.
Fenomenele care până acum păreau neobişnuite vor fi la ordinea zilei. Astfel, în sezonul rece vom fi din ce în ce mai loviţi de furtuni de zăpadă sau ninsori abundente, iar verile vor fi tot mai secetoase. Conform estimărilor oamenilor de ştiinţă, probabilitatea unei veri caniculare a crescut de cinci ori în ultimii 50 de ani.
Aşadar, vom avea parte tot mai des de vremea considerată până de curând a fi anormală. Nu este vorba doar de căderi masive de zăpadă, ci şi de furtuni, ploi torenţiale, uragane şi căldură extremă. Consilierul ştiinţific al guvernului de la Londra consideră că lumea se va confrunta cu decenii întregi de vreme turbulentă. Asta în ciuda măsurilor drastice luate pentru a limita încălzirea globală.
„Lucrurile la care ne putem aştepta sunt secetă şi inundaţii extreme, ne putem aştepta la caniculă şi la frig extrem. Toate acestea se vor petrece cu o frecvenţă tot mai mare. Şi asta trebuie să ne îngrijoreze, pentru că în agricultură, de exemplu, trecutul nu mai poate servi drept ghid pentru viitor. Lucrurile se schimbă şi se schimbă în modul extrem”, avertizează John Beddington, consilier ştiinţific al guvernului britanic.
Recentele fenomene meteo extreme produse în Europa vin să consolideze spusele expertului britanic. Mai multe state de pe bătrânul continent au fost îngropate sub un strat gros de zăpadă, fenomen înregistrat şi peste Atlantic, în Statele Unite şi Canada.