ACTUALIZARE 12:43 Medicii de la Spitalul Universitar spun că analizele au arătat că deocamdată pacienta nu va mai avea nevoie de încă o operaţie aşa cum se temeau azi-dimineaţă. Va mai trebui să facă însă cel puţin o şedinţă de dializă. „Starea ei este în continuare destul de gravă, s-au ameliorat parametrii și biologici și cei respiratori, de circa o oră a fost detubată, va fi o evoluție îndelungată”, a declarat Dragoș Davidoiu, manager interimar la Spitalul Universitar. „Sperăm că va rămâne detubată, deocamdată respiră bine”, a spus medicul, precizând că femeia de 39 de ani se afă în continuare în Terapie Intensivă.
Pacienta nu a mai fost transfuzată cu sânge sau cu masă eritrocitară de când a venit în Spitalul Universitar, ci i-au fost administrați doar produși de sânge și derivați. S-ar putea să mai fie nevoie să i se administreze masă trombocitară, în condițiile în care e o criză de acest produs în întregul oraș și ar fi nevoie de donatori. Aceștia, dacă au grupa 0 pozitiv, ar fi bine să meargă la Centrul de Transfuzii, pentru ca lucrurile să se miște mai repede.
Evoluția pacientei este urmărită de o echipă interdisciplinară de medici - medici ginecologi, de terapie intensivă, hematologi.
Duminică, pacienta dădea ușoare semne de ameliorare, dar peste noapte starea pacientei s-a agravat. Ea a fost supusă luni unei investigații cu un computer tomograf, iar ulterior medicii vor decide dacă este nevoie de o nouă intervenție chirurgicală și noi metode de tratament pentru perioada următoare. În ultimele 24 de ore, pacienta a dezvoltat și complicații. Un rinichi i-a cedat și de sâmbătă seara este pe dializă.
Între timp, familia pacientei se pregătește să dea în judecată spitalul CF2, iar inspectorii sanitari din cadrul Ministerului Sănătății ar urma să anunțe sancțiunile pe care le vor aplica personalului medical care se face vinovat de eroarea medicală.
Femeia a primit o transfuzie greșită de sânge în urma unei operații la Spitalul CF2 care a avut loc la 26 iulie.
Femeia în vârstă de 39 de ani suferea de cancer de col uterin în fază incipientă şi a fost operată marți. La o oră după intervenție, ea a avut o hemoragie internă. Medicii au decis că pacienta are nevoie de o transfuzie, doar că sângele primit a fost dintr-o grupă greşită. O eroare de care familia susţine că a aflat mult mai târziu, de la medicul anestezist. Mai mult, chiar pacienta este cea care a semnalat greșeala personalului medical, când deja primise o unitate de sânge AB4 pozitiv, deși grupa de sânge a acesteia era 0 I pozitiv.
La aproximativ o oră și jumătate după intervenția chirurgicală s-au instalat primele semne de șoc hemoragic și hematurie. Pacienta a fost transportată la reanimare unde a primit tratament de echilibrare și a fost făcută recomandarea unei noi transfuzii.
Pacienta era conștientă la acel moment și a indicat ea însăși faptul că are grupa sanguină O I pozitiv .Atunci a fost realizată eroarea de la testul pretransfuzional, analiza repetată indicând ulterior grupa corectă.
Echipa de chirurgi și ginecologi a fost nevoită să intervină chirurgical din nou pentru a opri sângerările masive ale pacientei. De atunci femeia se află în comă indusă.
Între timp, ea a fost transferată la Spitalul Clinic Universitar de Urgență București.