„Acolo nu e nimic. Acolo e apă, dar aşa se crează. E ca o oglindă. Uitaţi-vă cu binoclul”, spune un bărbat.
Încă de la primele ore, fenomenul a stârnit dezbateri între cei veniţi să vadă cu ochii lor iluzia din larg.
„Am văzut după stabilopozi, în zona aia de efect, se vede ca o lagună. Stuf, se vede un zid, vapoare, blocuri. Cu toate că nu cred că sunt acolo”, adaugă alt bărbat.
Mirajul a atras și fotografii. Pe reţelele de socializare au apărut deja poze care dau impresia că largul mării ar fi plin de vapoare. E doar o iluzie, însă.
„Specialiştii sunt de părere că mirajul, cunoscut ca şi fata morgana apare în special atunci când apa mării este mult mai rece faţă de curenţii de aer de la suprafaţă”, relatează Iulia Stanciu, reporter Digi24.
„Fenomenul se observă la Polul Nord, se observă în zonele de deşert unde e această stratificare, mai ales la trecerea de noapte-zi”, declară Luminiţa Buga, şeful departamentului de oceanografie.
Fenomenul Fata Morgana apare pe mare doar în zilele fără nori și cu mult soare.
„Diferenţa foarte mare dintre temperatura apei şi cea a aerului, având în vedere că marea are în jur de 13 grade, iar în aer azi s-au înregistrat 30 de grade”, afirmă Angela Crăciun, meteorolog ANM Dobrogea.
Cele mai spectaculoase apariții ale acestui fenomen au avut loc, de-a lungul timpului, în strâmtoarea Messina, dintre Italia si Sicilia, acolo unde în fotografii a fost surprins un munte în mijlocul mării, dar și în zona Marilor Lacuri din Statele Unite.