FĂRĂ CVORUM. Senatul a luat act de încetarea mandatului lui Mircea Diaconu

Data publicării:
04122012 20m 20diaconu 20beta 20cvorum-36813

Actualizare 11.37. Senatorul Ion Greblă a citit hotărârea prin care se constată încetarea calității de senator a lui Mircea Diaconu. Senatorul PDL Cristian Rădulescu a făcut câteva precizări, după care președintele Senatului, Crin Antonescu, a anunțat că s-a luat act de încetarea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu. În sală, în mod evident, nu era cvorum.

___________________________

Pe 19 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv şi irevocabil că Mircea Diaconu se află în stare de incompatibilitate. Potrivit legii, acesta ar fi trebuit să-şi piardă automat şi calitatea de senator, dar pentru asta ar fi fost nevoie ca plenul Senatului să se reunească şi să ia act de revocarea mandatului său de parlamentar.

Prima oară, senatorii s-au întâlnit în data de 30 octombrie. Atunci însă au hotărât, cu voturile majoritare ale celor din PSD şi PNL, că Mircea Diaconu poate să rămână în continuare senator. Liberalul a susţinut tot timpul că nu este vinovat, accentuând faptul că a primit avizul comisiei juridice a Senatului pentru a putea cumula funcţia de parlamentar cu cea de director al Teatrului Nottara.

„Pe nicăieri, niciuna dintre hotărârile existente, mă refer la Curtea de Apel şi o respingere la Curtea Supremă, la recurs, nu apare sancţionarea mea. În hotărârea de la Curtea de Apel, pe o pagină judecătorul cerea să nu fiu sancţionat că nu este culpa mea, este culpa Senatului”, a declarat Mircea Diaconu.

Pe 12 noiembrie, preşedintele Traian Băsescu le-a cerut senatorilor un nou vot în cazul Mircea Diaconu. Şeful statului şi-a motivat solicitarea prin faptul că votul în favoarea senatorului PNL ar obstrucţiona Justiţia şi ar afecta raportul de ţară.

Senatorii nu au dat curs cererii preşedintelui şi nici măcar nu au abordat subiectul în şedinţa de plen din 19 noiembrie. Două zile mai târziu, Curtea Constituţională a decis însă că sentinţa dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie respectată de senatori. Judecătorii Curţii au stabilit atunci că Mircea Diaconu şi-a pierdut mandatul de senator încă din iulie, iar rolul Senatului trebuia să fie unul pur formal, să ia act de hotărârea judecătorească definitivă.

Un alt caz, o altă procedură

Pe de altă parte, în cazul primului deputat al cărui mandat a fost revocat, Sergiu Andon, decizia a fost luat prin vot. Plenul Camerei a votat, în 11 septembrie, încetarea mandatului parlamentarului PC, găsit incompatibil de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Deputații au decis încetarea mandatului conservatorului Segiu Andon cu 220 de voturi pentru, cinci împotrivă și 11 abțineri. Decizia ÎCCJ era de câteva luni în Parlament.

Toni Greblă: Conflictul instituțional s-a stins azi

Toni Greblă, președintele Comisiei Juridice din Senat, a explicat, la Digi24, că nuera nevoie de cvorum pentru a se lua act de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind incompatibilitatea ui Mircea Diaconu.

„Este o stare obiectivă de lucruri, aș putea să spun, este sfârșit de mandat și din această cauză, în toate parlamentele din lume, în perioada de campanie electorală, foarte puțini parlamentari mai vin pe la plen și de asta s-a luat act cu întarziere de decizia ÎCCJ. Eu, însă, sunt convins că, lucrurile astfel rezolvate astăzi, conflictul institutional s-a stins și lucrurile au intrat în normalitate de azi încolo”, a declarat senatorul Toni Greblă.

Întrebat dacă era nevoie de era constituirea cvorumului, senatorul a răspuns: „Dacă se lua decizia de a se invalida mandatul unui senator, era nevoie de cvorum, însă s-a luat act de faptul că a încetat calitatea de senator a lui Diaconu începand cu iunie, urmare a deciziei ÎCCJ”.

Judecătorii Curții Constituționale a României au decis, în unanimitate, în 21 noiembrie, că există un conflict de natură constituțională între puterea judecătorească, pe de o parte, și Legislativ, pe de cealaltă parte, generată de refuzul Senatului de a lua act de încetarea de drept a mandatului de parlamentar al lui Mircea Diaconu.

Situaţia senatorului Mircea Diaconu a fost discutată de judecătorii Curţii Constituţionale a României, ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la un posibil conflict între puterea judecătorească şi cea legislativă după ce Senatul a decis ca Mircea Diaconu să nu fie revocat din funcţie, cu toate că a fost declarat definitiv incompatibil de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cristian Rădulescu: Decizia nu are valoare de act juridic

Și liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a explicat pentru Digi24 contextul deciziei camerei superioare a Parlamentului.

„Practic, asta nu a fost o ședință cu cvorum în care să se poată adopta ceva, de aceea și formularea care a fost aleasă era singura posibilă în această circumstanță: cei prezenți, câți au fost, au luat act de ceea ce ne-a comunicat președintele, faptul că pe data de 29 iunie ÎCCJ s-a pronuntat pentru încetarea mandatului domnului Diaconu și că mandatul este încetat de atunci și ar mai fi trebuit săvârșită o procedură extrem de formală, aceea de a declara postul vacant în urma deciziei Înaltei Curți, ceea ce nu s-a putut face deoarece aceasta presupunea cvorum, și atunci doar s-a adus la cunoștință”, a explicat Cristian Rădulescu.

Potrivit senatorului Rădulescu, în ședința de azi nu s-a luat nicio hotărâre, respectiv declararea postului vacant, iar luarea la cunoștință a încetării mandatului, ca urmare a deciziei ÎCCJ, nu are valoare de act juridic și nu poate fi publicată în Monitorul Oficial.

Senatorul Rădulescu nu a putut preciza daca Mircea Diaconu trebuie să restituie sumele primite de la Parlament începând din data de 29 iunie, data la care a fost declarat incompatibil de Înalta Curte.

Miza deciziei Senatului pentru Mircea Diaconu este foarte importantă, chiar dacă este pe final de mandat al actualului Legislativ, pentru că, în cazul unei decizie de revocare a mandatului, el ar trebui să restituie statului toți banii pe care i-a primit până acum, indemnizații și sume forfetare, din momentul în care a fost declarat incompatibil de completul Înaltei Curți de Casație și Justiție, în luna iunie.

În plus, dacă i s-ar întrerupe mandatul înainte de termen, Mircea Diaconu nu ar mai beneficia de pensie. Un parlamentar cu un singur mandat beneficiază doar de 40% din ultima indemnizație brută primită, însă numai cu condiția de a-și finaliza mandatul.

Astfel, Mircea Diaconu are de restituit un total de 87.000 de lei, dintre care 27.000 de lei, indemnizaţia pentru șase luni, iar 60.000 de lei, suma forfetară pentru acestă perioadă.

Luarea la cunoștință trebuie materializată într-un document juridic

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, susţine că Senatul nu a respectat nici sentinţa Curţii Supreme, nici decizia Curţii Constituţionale.

„Putea să ia act, dar acest lucru trebuie materializat într-un document juridic. Singurul document care putea fi adoptat era o hotărâre. Hotărârea trebuie publicată în Monitorul Oficial pentru a-şi produce efectele”, a declarat Horia Georgescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri