De vină sunt reţelele vechi în care nu s-a investit prea mult după privatizarea companiilor de electricitate. În timpul viscolului, când curentul se întrerupea într-o veselie în toate zonele acoperite de zăpadă, ministrul dezvoltării, Liviu Drangea, a cerut chiar un raport al modernizărilor făcute de aceste companii.
Într-o localitate aflată la zece kilometri de București, energia electrică se întrerupe, zilnic, de câteva zeci de ori. Oamenii sunt la limita răbdării: nu au căldură, apă curentă și cheltuie bani grei pe generatoare și combustibil.
Lanternele au devenit un accesoriu nelipsit. Unii oameni au câte una în fiecare cameră.
„Nu avem căldură, avem copii mici, dimineaţa ne trezim cu 15 grade în casă”, se plânge un localnic.
În afara de centralele cu gaz care nu pot porni, cele pe lemne devin adevărate bombe în cazul în care căldura din conducte nu este evacuată. În plus, lipsa curentului face hidrofoarele inutile.
Micile afaceri sunt și ele puse la pământ, iar investițiile în stabilizatoare de tensiune sau acumulatori pentru electrocasnice ajung și la 2.000 de lei.
Furnizorul de electricitate le trimite oamenilor mesaje înregistrate de un robot și spune că problemele vor fi rezolvate: „Vă informăm că în zona dumneavoastră a survenit un incident, urmând ca acesta să fie remediat în mod operativ. Vă rugăm aşteptaţi!”.
Compania de electricitate promite că în perioada următoare vor fi înlocuite toate echipamentele avariate de viscolul puternic. Problemele sesizate de autorități sunt mult mai mari.
„Se tot întrerupe energia electrică şi vrem să ştim în guvern dacă obligaţiile asumate prin contractul de privatizare în ceea ce priveşte modernizarea reţelelor sunt respectate”, spune vicepremierul Liviu Dragnea.
Consumatorii cer ca verificările acestor avarii să fie făcute de o autoritate independentă, ca ANRE, nu tot de companiile care le furnizează energia.