Toma Ion a explicat că un astfel de club trebuie să fie construit din materiale incombustibile sau greu combustibile, iar finisajele trebuie să fie „cel mult greu combustibile”. E nevoie, de asemenea, de hidranți interiori și exteriori de incendiu, dispozitive de stingere automată (sprinkler), stingătoare și sisteme de alarmare în caz de incendiu.
Importante sunt și căile de evacuare, care trebuie să fie suficiente pentru capacitatea clubului. Astfel, dacă o ieșire permite evacuarea a 50 de persoane, atunci pentru o sală cu capacitate de 500 de persoane ar trebui să existe 10 căi de evacuare.
Toma Ion a vorbit și despre calitatea materialelor cu care a fost antifonat clubul Colectiv, în condițiile în care, potrivit supraviețuitorilor, incendiul s-a extins în circa 30 de secunde.
„Vai de mine, nu am cuvinte! Nici nu pot să concep că cineva s-a gândit să facă o antifonare cu acele materiale. Nu e posibil așa ceva. Acolo au fost oameni inconștienți. Cum să amenajezi un club fără să faci un proiect? Făcând un proiect, arhitectul știe care ce înseamnă securitatea în construcții. Înțeleg că patronii nu erau... dar ei au mai avut cluburi, nu? Nu poți să introduci 500 de oameni într-o sală și să mai faci și activități pirotehnice acolo fără să obții un aviz. Activitățile cu foc deschis se avizează de poliție, din câte știu”, a spus el.